Életveszélyes az osztrák államfő állapota

Életveszélyes Thomas Klestil osztrák államfő állapota, akit hétfőn kellett kórházba szállítani, mert leállt a szíve. Klestilnek az 1996-ban már kezelt tüdőpanaszai újultak ki. Az államfői teendőket ideiglenesen a kormányfő vette át.

Forrás: EPA
Thomas Klestil

Akut életveszélyben van Thomas Klestil osztrák köztársasági elnök - közölték hétfőn délelőtt kezelőorvosai. A 72 éves államfő szívműködése néhány órával korábban leállt
és gyors alkalmi újraélesztés után helikopteren szállították a bécsi általános közkórházba. Reinhard Krepler professzor, a kórház igazgatója azt mondta: "nagyon aggódunk érte, de van remény".

Az Ö3 osztrák hírrádió értesülései szerint Klestil a villájában lett rosszul. Megállt a szíve, a személyzet élesztette újra, majd a riasztott mentőegység folytatta a reanimálást. Klestilt 3 perc alatt szállították az osztrák főváros egyik kórházába helikopterrel. Az államfő már 1996-ban is több hetet töltött kórházban tüdőpanaszai miatt, amelyek az utóbbi napokban kiújultak.

Klestil csütörtökön adja át hivatalát Heinz Fischer megválasztott elnöknek. Klestil csütörtökig számtalan programot bonyolított volna le az államfői poszt átadásával kapcsolatban, amelyek közül a tartományok vezetőivel hétfőre tervezett búcsútalálkozóját már lemondták. A tervek szerint a parlament két házának együttes ülésén csütörtökön adta volna át tisztségét az új elnöknek. Wolfgang Schüssel kancellár hivatala bejelentette, hogy a kormányfő ideiglenesen átvette az államfői teendők ellátását.

KAPCSOLÓDÓ CIKK