Karadzic és Mladic nem tárgyal a britekkel

Boszniai lapértesülés szerint a brit titkosszolgálatok június közepén tárgyalásokat folytattak Radovan Karadzictyal és Ratko Mladictyal, a boszniai szerbek volt politikai és katonai vezetőjével a megadásról, ám minden erőfeszítés kudarcba fulladt.

"Külföldi titkosszolgálatokhoz közel álló hivatalos forrásokra" hivatkozva a Dnevni Avaz című nagy példányszámú napilap azt írta hétfőn, hogy a britek Dragan Kalinic, a boszniai szerb parlament június 30-án menesztett elnökén keresztül tárgyaltak - a hágai Nemzetközi Törvényszék által népirtás, háborús bűnök és emberiesség elleni bűntettek vádjával körözött - Karadzictyal és Mladictyal. A NATO június 28-29. isztambuli csúcsértekezlete előtt két héttel folytatott egyeztetések azért jutottak zsákutcába, mert a két volt boszniai vezető a nemzetközi közösség számára elfogadhatatlan feltételeket szabott, nevezetesen azt követelték, hogy szabadlábon védekezhessenek perük idején.

Julian Brightwhite, Paddy Ashdownnak, a nemzetközi közösség boszniai főképviselőjének szóvivője merő spekulációnak minősítette a Dnevni Avaz állításait. Mark Hope, a NATO boszniai stabilizációs erejének (SFOR) szóvivője annyit mondott, hogy az SFOR-nak egyáltalán semmi köze az ügyhöz.

Az utóbbi napokban Szarajevóban, illetve a boszniai Szerb Köztársaság kormányzati központjában, Banja Lukában is folyamatosan tartják magukat azok a híresztelések, miszerint a két volt boszniai szerb vezető hamarosan megadja magát, vagy letartóztatják őket. A Dnevni Avaz szerint Karadzic és Mladic egyaránt Boszniában rejtőzködik.

A NATO isztambuli csúcstalálkozója alatt a nemzetközi közösság fokozta a nyomást a boszniai szerb hatóságokra, hogy rábírja azokat az együttműködésra a hágai Nemzetközi Törvényszékkel és ezáltal Bosznia esélyt kapjon a szövetség békepartneri programjához való csatlakozásra. A csúcsértekezlet másnapján, Paddy Ashdown hatvan boszniai szerb vezetőt, köztük Kalinicot, elmozdította állami, illetve párttisztségéből, arra hivatkozva, hogy a boszniai szerb hatóságok kudarcot vallottak Karadzic kézre kerítésében.

KAPCSOLÓDÓ CIKK