Újabb afganisztáni fogolybántalmazás ügyében nyomoznak

Újabb afganisztáni fogolybántalmazás ügyében indított vizsgálatot az amerikai hadsereg - jelentette be szombaton egy amerikai katonai szóvivő. Jon Siepmann őrnagy a folyamatban lévő vizsgálatra hivatkozva semmilyen részletet nem hozott nyilvánosságra a vádról, mindössze annyit közölt, hogy az eljárást a haditengerészet bűnügyi nyomozó szolgálata folytatja le, amelynek a tengerészgyalogosok, így az Afganisztánban szolgáló mintegy 2000 katona felett is joghatósága van.

"A szövetséges erők nagyon komolyan veszik az ilyen jellegű panaszokat" - mondta és "megfelelő intézkedéseket" ígért a nyomozás eredményének függvényében. Az amerikai hadsereg saját bevallása szerint 2002 augusztusa óta mostanáig öt fogoly halálának körülményeit vizsgálta Afganisztánban. A múlt hónapban őrizetbe vették a Központi Hírszerző Ügynökség (CIA) egyik szerződéses munkatársát, mert alaposan gyanúsítható azzal, hogy tavaly egy afganisztáni támaszponton agyonvert egy rabot - ez volt az első nyilvánosságra került vád az afganisztáni fogolybántalmazásokkal kapcsolatban.

Az iraki börtönökben elkövetett visszaélések napvilágra kerülése után az amerikai hadsereg bejelentette az afganisztáni börtönviszonyok átfogó ellenőrzését is. David Barno altábornagy, a közép-ázsiai országban állomásozó amerikai erők parancsnoka várhatóan júliusban hozza nyilvánosságra a tapasztalatokat összegző jelentést, de már a vizsgálat lezárulta előtt változtatásokat rendeltek el a rabokkal való bánásmódban. Az országszerte működő 20 börtön ellenőrzése azután indult meg, hogy több kiszabadult fogoly panaszt tett bántalmazása miatt. Egy volt afgán rendőrt állítólag megvertek és megerőszakoltak a csaknem 40 napos fogságban, amelyet amerikai őrizetben töltött.

A New York-i székhelyű Human Rights Watch nemzetközi emberi jogi szervezet szerint Afganisztánban "módszeresen" kínozzák a rabokat és kifogásolta, hogy a feltételezett szélsőséges fegyvereseknek az amerikaiak nem adják meg a hadifogoly státust, amely a genfi egyezményekből fakadó összes jogot biztosítaná számukra. A Vöröskereszt Nemzetközi Bizottságának (ICRC) munkatársai rendszeresen felkeresik a foglyokat a legnagyobb börtönben, amelyet a bagrami légitámaszponton, Kabultól 50 kilométerre északra létesítettek és a múlt héten kezdték meg a kandahári - a második legnagyobb - büntetőintézményben raboskodók látogatását.

KAPCSOLÓDÓ CIKK