Mozizni Luxembourg-ban könnyű, nem Velencében

A legnagyobb eltérések a moziszékek számarányában mutathatók ki az európai városok között - derül ki az EU statisztikai hivatala, az Eurostat felméréséből, amely a népességszám, a moziszékek aránya, a munkanélküliség, valamint a korösszetétel szerint hasonlított össze 258 várost. A tanulmányban a huszonöt tagállamon kívül Románia és Bulgária városai szerepelnek. Négy magyar város (Miskolc, Pécs, Nyíregyháza és Budapest) is szerepel az összevetésben, közülük csak Budapest tudott kiemelkedni az átlagból: a magyar főváros az EU hatodik legnagyobb városa.

Magyar város csak egy szempont szerint került be az első tízbe: a lakosság nagysága alapján Budapest az unió hatodik legnagyobb városa az Eurostat listáján (ha Románia is csatlakozik, akkor Bukarest meg fogja előzni), csak London, Párizs, Berlin, Madrid és Róma nagyobb a magyar fővárosnál. A leggyorsabban néhány spanyol város lélekszáma növekszik a 2001-es adatok szerint: a 350 ezres Palma de Mallorcáé például 2,6 százalékkal nő átlagosan évente. Leggyorsabban a szlovén Maribor lakossága fogy: az Eurostat szerint 3,1 százalékos ott az évi csökkenés. A leggyorsabban fogyó tíz európai város közül Németország és Románia 4-4 várossal szerepel.

A munkanélküliek aránya a lengyel városokban a legnagyobb: a 69 ezer lakosú Suwalkiban például 25,6 százalékos, de az első tízben hét másik lengyel település is szerepel, köztük Lódz is. A tizedik helyezett a magyar határhoz közeli szlovákiai Kassa, ahol magyarok is élnek szép számmal: itt 21,9 százalék a munkanélküliek aránya. A súlyos munkanélküliséggel küszködő Miskolcon 15 százalék a foglalkozásnélküliek aránya, amellyel az 50. hely körül áll. A foglalkoztatás területén a legjobb helyzetben levő európai városokban csupán 3 százalék körüli a munkanélküliek aránya: ilyen például Eindhoven, Stockholm, München.

Az olasz városokban a legtöbb az idős ember

Fotó: MTI

A két "legfiatalosabb" település Franciaországban található: a Francia Guyanán lévő Cayenne-ban 30,1 százalék a 15 éven aluliak aránya, a Párizs elővárosának számító Saint-Denis-ben pedig 25,5. Itt is szerepel az első tízben a lengyel Suwalki városa, ahol nemcsak a munkanélküliek, hanem a fiatalok is nagyon sokan vannak. Két olasz városban a legkisebb a fiatalok aránya: Bolognában és Triesztben 10 százalék alatti a számuk.

A legtöbb idős ember (75 éven felüliek arányát tekintve) az olasz városokban van: az előbb említett Bolognán (13,2 százalék) és Trieszten (13 százalék) kívül Firenze, Genova, Velence is szerepel az első tízben, ahol még olyan nagyvárosok is szerepelnek, mint Lisszabon és Barcelona.

Luxemburgban jut egy lakosra a legtöbb moziszék 

A legnagyobb különbségek mindazonáltal az ezer lakosra jutó moziszékek számában mutatkozik meg az európai városok között. Míg Luxembourg-ban 48,1 szék jut ezer luxemburgira, addig ezer velenceinek csak 3,3 hely jut. Jellemzően a vidéki lengyel és bolgár vidéki iparvárosokban kevés a mozi, de a belga Bruges-ben sincs túl sok mozihely, mindössze 5,5 szék vár ezer lakosra. De a szintén belga Liege-ben majd kilencszer annyi hely jut a helyieknek, de nem panaszkodhatnak e téren az athéniak, a manchesteriek és a graziak sem. Érdekes, hogy Miskolcon a mozi-lakosságszám arány kétszer jobb, mint Budapesten 25 szék/ezer miskolci, míg a fővárosban csak 12,8.

KAPCSOLÓDÓ CIKK