Emberevő nagymacskák fenyegetik Bombayt

Rákaptak az emberhúsra a Bombay környéki leopárdok. Az állatok szürkületkor jönnek elő, felugranak a buszokba, belopóznak az árvaházakba, elragadják az embereket kunyhóikból, amelyek gombamód szaporodnak a világ egyik legnépesebb városa környékén burjánzó zöldben - írja a Los Angeles Times.

A leopárdok és az emberek évekig éltek békésen egymás mellett, ám az utóbbi időben ez a kényes egyensúly felborulni látszik az indiai Bombay környékén. Régebben még csak kevés leopárdtámadás fordult elő évente, de ezek száma egyre csak nő.

Két évvel ezelőttig még csak a város határában kezdődő Szandzsa Gandhi Nemzeti Park területén élő törzsek tagjait tizedelték a nagymacskák, tavaly viszont már 16 embert öltek meg, többségüket a parkon kívül. Idén pedig csak júniusban tíz ember vesztette életét leopártámadás következtében, és négy állatot lőttek le altatólövedékekkel, akiket ketrecbe zártak - írja a Los Angeles Times.

Buszba ugrott, kutyát evett

Tavaly egy állat beugrott egy buszba a park melletti úton, az emberek fejvesztve menekültek a járműről. A közelmúltban pedig egy árvaházba lopózott be az éhes nagymacska, szerencsére a sivalkodva menekülő gyermekek helyett inkább az árvaház németjuhászát falta fel. Az egyik épülő lakópark őrei elmondták, az állatok esténként belopóznak a földszintes házak közé, és a tetőkről lesik áldozatukat.

A leopárdok támadásai feltehetően a vadon rovására terjeszkedő külvárosok miatt szaporodtak meg. Bombayban egyre több otthon épül a város határában kezdődő nemzeti park mellett, sőt a parkon belül is. Az újonnan épülő luxus- és középkategóriás lakóparkok a nemzeti park, és ezzel együtt a természet közelségével kelletik magukat. Az emberek érkeztével azonban mind több táplálkozási lehetőség nyílik a vadaknak: a kidobott szemét, a kóbor kutyák és nem utolsósorban maguk az emberek.

A legnagyobb veszélyben azonban a környéken ugyancsak nagy számban épülő nyomornegyedek lakói vannak, akiket ajtótlan, ablaktalan viskóikból könnyűszerrel ragadnak el az éhes leopárdok. Nincsenek már biztonságban a természetjárók sem, míg korábban az erdőben sétáló emberekről a nagymacska alig vett tudomást, az utóbbi időben többször is előfordult, hogy egy ilyen állat bendőjében végezték a gyanútlan turisták.

Túl nagyra nő a város

A városban buzgón keresik a megoldást. Egyesek a park bekerítését javasolják, mások a leopárdok elköltöztetését. Az ügyet felkapta a politika is: a pártok lelkes küldöttségeket menesztenek a nemzeti park vezetéséhez, hogy rábírják, tegyenek lépéseket az ügy megoldására. A héten nagy médiaesemény volt azoknak a sertéseknek és nyulaknak a szabadon engedése, amelyek az emberek szándékai szerint jó vacsoraalternatívát jelentenek a nagymacskáknak.

Egy dologról nem esik csak szó: a környékbeli építkezések korlátozásáról. A 16 milliósra becsült nagyváros központjában nagyon felmentek a telekárak, és a befektetők minden elérhető területet igyekeznek hasznosítani a város környékén - írja a Los Angeles Times.

KAPCSOLÓDÓ CIKK