Belgrád együttműködést szignalizál Hága felé

Beindította a kiadatási eljárást a szerbia-montenegrói külügyminisztérium csütörtökön a háborús bűntényekkel vádolt négy tábornok ellen.

A külügyminisztérium csütörtökön - kilenc hónappal a hágai Nemzetközi Törvényszék (NT) vádemelése után - átadta a négy katona- és rendőrtábornok vádiratát az illetékes belgrádi kerületi bíróságnak. Ez egyszersmind azt jelenti, hogy beindult a kiadatási eljárás.

A hatályos törvény szerint a vádiratok átvétele után a bíróságnak be kell idéznie a vádlottakat, s ha nem jelentkeznek, utasítania kell előállításukra a szerb belügyminisztériumot. Bírósági meghallgatásuk és a vádirat áttekintése után az államközösség emberi- és kisebbségügyi miniszterén a sor, hogy aláírja a kiadatásukról szóló döntést.

Zoran Stojkovic szerb igazságügyi miniszter szerint a bíróságnak a törvényben eljártaknak megfelelően el kell döntenie, hogy kiadhatók-e a tábornokok Hágának. A szerb kormányt ellenzékből támogató milosevici szocialisták azonban azonnal arra figyelmeztettek, hogy kiadatásuk esetén megbukik a kabinet, mert a párt megvonja tőle a bizalmat.

Az NT tavaly októberben hozta nyilvánosságra, hogy vádat emelt Sreten Lukic akkori szerbiai rendőrfőkapitány, Nebojsa Pavkovic, a jugoszláv hadsereg volt vezérkari főnöke, Vladimir Lazarevic, a pristinai hadtest egykori parancsnoka és Vlastimir Djordjevic volt rendőrtábornok ellen. A vádirat szerint emberiesség elleni bűncselekményeket követtek el, megsértették a hadijogot és a háborús szokásokat, és részt vettek az albán lakosság elűzésében az 1998-99-es koszovói válság idején.

Az akkori szerb kormány nem kívánt foglalkozni a négy tábornok ügyével, mivel novemberben elnök-, decemberben pedig parlamenti választás következett. Az új kormány sem mert kockáztatni a június 13-i megismételt elnökválasztás előtt. Fordulópont volt az ügyben Vojislav Kostunica kormányfő néhány héttel ezelőtti beismerése, hogy az ország az elszigeteltség felé halad, ha nem működik együtt Hágával. Kostunica azt sejtette, hogy e téren elmozdulás várható az elnökválasztás után.

A négy közül három tábornok mindeközben szabadon jár-kel Belgrádban, és szinte naponta nyilatkozik valamelyikük a sajtónak, azt hajtogatva, hogy önként nem megy Hágába, de kész szerbiai bíróság elé állni. Június közepén Oroszországból hallatta hangját a három éve eltűnt Vlastimir Djordjevic is, aki egy belgrádi hetilap hasábjain hasonló álláspontot fejtett ki.

KAPCSOLÓDÓ CIKK