A lengyelek vegyi fegyvereket találtak Irakban

A lengyel katonai titkosszolgálatok (WSI) operatív tevékenységének eredményeként Irakban tízegynéhány, vegyi töltettel ellátott rakétafejet találtak - jelentette be Varsóban csütörtök este a lengyel nemzetvédelmi miniszter.

Jerzy Szmajdzinski - a PAP jelentése szerint - ezzel megerősítette Donald Rumsfeld amerikai védelmi miniszter korábbi közlését. Arra a kérdésre, hogy a lengyel közvélemény miért a Pentagon vezetőjétől értesült először a dologról, Szmajdzinski azt válaszolta: "Nem akartunk erről korábban beszélni, amíg az amerikaiak nem vizsgálják ki a helyszínen, hogy pontosan milyen vegyi harci anyagról van szó". Utalt a Roland-rakéták ügyére, melyeket ugyancsak lengyel katonák találtak meg Irakban 2003-ban, és amelyekről a lengyel hadsereg illetékesei - kisebb diplomáciai botrányt kavarva - elhamarkodottan azt közölték, hogy legújabb típusú francia rakéták.

Szmajdzinski szerint kétség sem fér hozzá, hogy vegyi fegyverről van szó. Közölte, hogy "több mint két hete találták meg őket". Hozzátette: még nem ismeretes, milyen időszakból származik a fegyver.

Rumsfeld korábban azt közölte, hogy lengyel katonák Irakban 16 vagy 17 szarin harci gázt vagy mustárgázt tartalmazó rakétafejet találtak. Az amerikai védelmi miniszter az amerikai Newsradio 600 KOGO helyi rádiónak adott interjúban számolt be erről, azt állítva, hogy az értesülést Jerzy Szmajdzinski lengyel nemzetvédelmi minisztertől szerezte az isztambuli NATO-csúcs idején. A Pentagon csütörtökön hozta nyilvánosságra az interjú szövegét.

Mieczyslaw Bieniek tábornok, az iraki többnemzetiségű hadosztály lengyel parancsnoka nem volt hajlandó kommentálni a vegyi fegyverek megtalálásáról szóló hírt.