Újabb lefejezésre készül az al-Kaida

Az al-Kaida iraki szervezete egy dél-koreai túsz lefejezésével fenyeget. A túsz videó üzenetben könyörög életéért, melyet a szöuli kormány katonái visszavonásával válthat meg. A dél-koreai kormány közölte, nem tesz eleget a túszejtők követeléseinek, de minden eszközzel a túsz kiszabadításán dolgoznak. Az al-Kaida csoportjai az utóbbi hetekben két amerikai túszt már lefejezetek.

"Kérem szabadítsanak ki, nem akarok meghalni! Fontos az életem!" - ez a könyörgés látható és hallható azon a videókazettán, melyet az al-Dzsazíra katari hírtévé mutatott be vasárnap éjjel. A könyörgő ember egy dél-koreai férfi. A kazettát ismeretlenek juttatták el az al-Dzsazíra bagdadi irodájához. A kétperces filmen szerepel egy maszkos férfi is, aki magát az al-Kaida követőjének mondja, és azzal fenyegti a dél-koreai kormányt, hogy lefejezik fogjukat, ha nem vonják ki a koreai katonákat Irakból. Dél-Korea a közelmúltban döntött, hogy 3000 fősre bővíti katonái létszámát Irakban.

A dél-Koreai kormány közölte,nem áll szándékában letenni arról, hogy újabb csapatokat vezényeljen Irakba. A dél-koreai védelmi minisztérium hétfői bejelentése szerint nem tesznek eleget a túszejtők felszólításának, de minden lehetőséget felhasználnak a fogoly életének megmentése érdekében. A dél-koreai külügyminisztérium közben megerősítette, hogy emberrablók fogságába került a múlt héten egy 33 éves dél-koreai állampolgár, Kim Szun Il, egy olyan vállalat alkalmazottja, amely hadfelszereléseket szállít az amerikai csapatoknak.

Irakban néhány héttel ezelőtt egy amerikai civilt fejeztek le, egy másik amerikai tússzal pedig néhány napja végeztek hasonló módon Szaúd-Arábiában.

A szaúdi áldozat holtteste még mindig nem került elő, de az al-Kaida szaúdi vezetőjét pénteken tűzharcban megölték a helyi biztonsági erők. A pénteki lövöldözés óta Rijádban felfegyverzett katonák járőrőznek, további terroristák után kutatva. Az al-Kaida nyilatkozata szerint vezetőjük halála csak megtöbbszörözte elszántságukat. A szaúdi trónörökös figyelmeztette őket, hogy aki nem tér jó útra, arra ugyanaz, vagy még rosszabb vár, mint a lelőtt vezérre.

KAPCSOLÓDÓ CIKK