Marosvásárhely: rendellenességek a voksoláson

Súlyos rendellenességet követtek el a romániai helyhatósági választásokon Marosvásárhelyen, ahol a polgármesteri szék megszerzése kitüntetett célkitűzése a Romániai Magyar Demokrata Szövetségnek (RMDSZ) - jelentette ki vasárnap délután Markó Béla.

Az RMDSZ elnöke vasárnap Kolozsváron elmondta: két választási körzetben összesen hétszáz olyan szavazócédulát találtak, amelyen nem volt érvényesítő pecsét. Az ügy kapcsán a rendőrség és az ügyészség is kiszállt a helyszínre, ezért egy órára felfüggesztették a szavazást.

Az RMDSZ megtette a szükséges óvásokat, mivel a szövetség feltételezései szerint a pecsét nélküli cédulákat magyar nemzetiségű személyeknek is a kezébe adhatták. Utólag érvényesítették a körzetben talált cédulákat, majd folytatódott a szavazás.

Az RMDSZ elnöke elmondta, hogy Marosvásárhelyen több rendellenességet követtek el a kampány végén, ami a szövetség vezetőiben megerősítette a csalás lehetőségének gyanúját. Így a kampány utolsó napjaiban nyilvánosan osztogattak egy, az RMDSZ és a román ellenzéki Nemzeti Liberális Párt közötti állítólagos titkos megállapodást, amelynek értelmében az egyik megyei tanácsi alelnöki posztért a román párt támogatná az RMDSZ polgármesterjelöltjét, Kelemen Attilát.

Marosvásárhelyen az RMDSZ színeit képviselő Kelemen Attila, valamint a jelenlegi - függetlenként induló - polgármester, a román Dorin Florea indul a polgármesteri székért, mindkettő esélyesként indult a küzdelemben. Markó Béla úgy vélte, hogy ez a hamisítvány a látszat szerint a román pártot szándékozott befeketíteni, de ennek alapján az RMDSZ-t is lehetne támadni azért, mert állítólag titkos egyezséget kötött.

Markó Béla emlékeztetett, hogy az Európai Néppárt (EPP) Orbán Viktor alelnök aláírásával Székelyudvarhelyre kért akkreditálást a választások törvényességének az ellenőrzésére. Az RMDSZ-elnök úgy vélte, hogy az EPP alelnöke nem tájékozódott megfelelően a romániai helyhatósági választásokról, mert ha ezt megtette volna, akkor valószínűleg nem Székelyudvarhelyre kértek volna megfigyelői engedélyt, hanem Marosvásárhelyre.

A távirati iroda helyszíni értesülései szerint csupán az EPP tíz megfigyelővel képviselteti magát Székelyudvarhelyen, ebben a városban található jelen pillanatban a legtöbb nyugati megfigyelő.