D-nap: a legbonyolultabb hadművelet

Több ezer veteránt és a világ számos vezető politikusát várják az 1944-es normandiai partraszállás megemlékezéseire. A több mint 150 ezer szövetséges katona részvételével végrehajtott partraszállás, ami máig a hadtörténet legnagyobb ilyen jellegű akciója, a II. világháború legbonyolultabb hadművelete volt. A rengeteg áldozatot követelő partraszállás vezetett a náci Németország bukásához.

Több ezer veteránt és a világ 20 országának vezetőit várják az 1944-es normandiai partraszállás 60. évfordulójának alkalmából rendezett vasárnapi ünnepségekre Franciaországban - írja a BBC News. Az 1944-es normandiai akció (vagy más néven D-nap), melynek következtében végleg összeomlott a náci Németország, a hadtörténet legnagyobb partraszállása volt.

Az akcióról még 1943-as teheráni találkozójukon döntöttek a szövetséges nagyhatalmak. Bár először felmerült a balkáni partraszállás ötlete is, végül a normandiai helyszín mellett döntöttek a stratégák, hogy ezzel tehermentesítsék a Szovjetuniót. A BBC News szerint a partraszállást megelőző napokban több millió szövetséges katona gyülekezett a dél-angliai partoknál, hogy részt vehessen a hadműveletben, amit Winston Churchill egykori brit miniszterelnök a II. világháború legtbonyolultabb és legnehezebb bevetésének nevezett. A bevetett katonák hónapokig készültek az összetett hadműveletre, amit eredetileg június 5-re terveztek, de a rossz időjárás és a kedvezőtlen látási viszonyok miatt egy nappal elhalasztották.

1944. június 6-án végül mégis kíméletlen időjárási viszonyok között, hatalmas viharban több mint 150 ezer szövetséges katona vetette meg a lábát a normandiai partokon. A teljes Overlord-(Hűbérúr-) hadműveletben közel 3 millió katona, 10 ezer repülőgép, 7 ezer hajó és több száz páncélos vett részt. Bár a partraszállás után a hadművelet csak lassan és haladt és rengeteg áldozatot követelt, végül a szövetséges csapatoknak sikerült megvetniük a lábukat Franciország nyugati részén és megkezdhették a náci uralom felszámolását.

A megemlékezésen a náci Németország ellen harcoló egykori szövetséges országok képviselői is megjelennek. A meghívottak között van George W. Bush amerikai, Vlagyimir Putyin orosz elnök, illetve Tony Blair brit miniszterelnök és Gerhard Schröder német kancellár.

A BBC News tudósítója a megemlékezések kapcsán megjegyzi: a hatvan évvel ezelőtti helyzet sokat változott. Jelenleg ugyanis a francia és a német politika sokkal közelebb áll egymáshoz, mint az amerikai elképzelésekhez. Ezt bizonyítja, hogy Párizs és Berlin egyaránt felemelte a szavát az iraki háborúval szemben és a beavatkozást ellenző országok hangadói voltak. Mindkét ország vezetése visszautasította Bush kijelentését, amellyel az amerikai elnök a normandiai partraszálláshoz hasonlította az iraki beavatkozást.

A megemlékezéseket fokozott biztonsági intézkedések között tartják. Az egy hetes ünnepségsorozat idejére visszaállították a határellenőrzést a francia belső határokon is. A megemlékezéseket a francia hadsereg történetének legnagyobb békeidőben végrehajtott akciójának keretében biztosítják.

KAPCSOLÓDÓ CIKK