Bevándorlók szállták meg a barcelonai székesegyházat

Több száz, jogaiért küzdő illegális bevándorló szállta meg a barcelonai katedrálist. A bevándorlók az ellen tiltakoztak akciójukkal, hogy a spanyol hatóságok nem rendezik jogi helyzetüket. A székesegyház elfoglalóit a katalán főváros rendőrsége eltávolította.

Több száz illegális bevándorlót távolított el a spanyol rendőrség a barcelonai katedrálisból. A katalán főváros világhírű székesegyházát a rendőrség szerint hatszáz, egy polgárjogi szervezet szerint viszont ezer illegális bevándorló szállta meg szombat este. A főként pakisztáni bevándorlók akciójukkal azt szerették volna elérni, hogy a spanyol hatóságok feltételek nélkül rendezzék jogi helyzetüket Spanyolországban.

A templomfoglalók eltávolítása a rendőrség szerint "incidensek nélkül, békés módon" történt, míg a bevándorlók jogaiért küzdő szervezet erőszak alkalmazását vetette a hatóságok szemére. Barcelonában mintegy 200 ezer, egész Spanyolországban pedig közel egymillió illegális bevándorló van. Ezeknek az embereknek a jogi helyzetét szeretné rendezni az a spanyol polgárjogi szervezet, amely szombaton felvonulást és nagygyűlést rendezett Barcelonában.

A felvonulás érintette a barcelonai katedrális terét is, s ekkor sokan behatoltak a székesegyházba. A behatolók egy része később önként távozott, de több százan úgy döntöttek, hogy maradnak, amíg követeléseiket nem teljesítik. Ezzel egy időben mintegy száz ember szállta meg a barcelonai Pi templomot is, ahol három évvel ezelőtt több tucatnyi illegális bevándorló zárkózott be hetekre. A Pi templomból vasárnap hajnalban önként távoztak az illegális bevándorlók.