Újabb vezető távozik a CIA éléről

A CIA igazgatójának lemondását követően egy nappal újabb magas rangú vezető jelentette be távozását az amerikai hírszerző ügynökségtől. A CIA kémhálózatáért felelős James Pavitt pénteken bejelentette: már hetekkel ezelőtt elhatározta távozását.

Egy nappal a CIA igazgatójának lemondását követően újabb magas rangú vezető jelentette be távozását az amerikai Központi Hírszerző Ügynökségtől. A távozó James Pavitt, helyettes műveleti igazgató az ügynökség kémhálózatáért volt felelős. Pavitt közleménye szerint már hetekkel ezelőtt döntött a visszavonulásáról, lépése nem függ össze George Tenet, a CIA igazgatójának csütörtöki lemondásával. Ugyanakkor az újabb lemondás várhatóan fokozza az ügynökség körüli feszültséget - írja a BBC.

George Tenet, a CIA igazgatójának lemondását csütörtökön jelentette be az amerikai elnök, aki el is fogadta Tenet távozását. Az igazgató személyes okokkal magyarázta lépését.

A Tenet vezette CIA-t sok kritika érte többek között az Irak ellenes háború indokaként szolgáló titkosszolgálati jelentések miatt. Ezek ugyanis arról számoltak be, hogy Irak rendelkezik tömegpusztító fegyverekkel. Ilyeket azonban az ország tavaly tavaszi megszállása óta sem találtak.

KAPCSOLÓDÓ CIKK