Lemondott a CIA igazgatója

Lemondott George Tenet, a CIA igazgatója. Ezt maga az amerikai elnök jelentette be, aki el is fogadta Tenet távozását. Az igazgató személyes okokkal magyarázta lépését. Tenet július közepéig marad posztján.

"Személyes okokból" benyújtotta lemondását George Tenet, az amerikai Központi Hírszerző Ügynökség (CIA) igazgatója - jelentette be csütörtökön George Bush amerikai elnök. Az elnök közölte, hogy az igazgató szerda este közölte vele szándékát, és hogy a lemondást elfogadta. "Mondtam neki, sajnálom, hogy elmegy. Kitűnő munkát végzett, az amerikai népért" - idézte a BBC Busht.

A központi titkosszolgálatot 1997 júliusa óta vezető Tenet azonban nem távozik azonnal, hanem július közepéig posztján marad. Ekkor az igazgatóhelyettes, John McLaughlin veszi át a vezetést, amíg meg nem találják a megfelelő utódot. Megfigyelők a novemberi választások utánra várták az igazgató lemondását - írja a BBC.

A New York-i születésű Tenet a Georgetown egyetemen végzett külügyi szakot, és a Columbián nemzetközi kapcsolatokat.

A Tenet vezette CIA-t az utóbbi időben több kritika is érte, főleg az iraki eseményekkel kapcsolatban. Egyrészt az iraki kínzásbotránnyal kapcsolatban irányult némi figyelem a CIA által alkalmazott vitatható kihallgatási technikákra, másrészt az Irak ellenes háború indokaként szolgáló titkosszolgálati jelentések miatt. Ezek ugyanis arról számoltak be, hogy Irak rendelkezik tömegpusztító fegyverekkel. Ilyeket azonban az ország tavaly tavaszi megszállása óta sem találtak. A CIA-t a 2001. szeptember 11-i támadások után is heves kritikák érték.

Szerdán Ahmed Csalabi iraki politikus vádolta meg a titkosszolgálatot azzal, hogy lejárató kampányt folytat ellene. Csalabit ugyanis azzal vádolja az amerikai hadvezetés, hogy titkosszolgálati infomrációkat adott át Iránnak. Az ügyben az FBI kémelhárítási osztálya is nyomoz a Pentagonban.

KAPCSOLÓDÓ CIKK