Békét ajánl Grúzia a szakadár tartományoknak

Békeajánlatot tett a függetlenségnapi ünnepségeken Grúzia szakadár tartományainak Szaakasvili elnök. Szaakasvili kijelentette, hogy egyesült Grúziát szeretne, de nyitott egy esetleges föderatív megoldásra. Abházia és Dél-Oszétia azóta próbál elszakadni Grúziától, hogy az ország 1991-ben független lett. Szakértők szerint a grúz elnök a szakadár Adzsária megregulázása óta elég erősnek érzi magát ahhoz, hogy rendezze a helyzetet a két tartománnyal, azonban ezeken a területeken sokkal hevesebb ellenállásra számíthat, ha nem a békés rendezést választja.

Békeajánlatot tett a szakadár Abháziának és Dél-Oszétiának Mihail Szaakasvili grúz elnök. . Szaakasvili a grandiózus függetlenség napi katonai felvonuláson beszélt arról, hogy békés úton kell rendezni a viszonyt a tartományokkal. "Első alkalommal szeretném felajánlani a különleges státust, hogy garantáljuk testvéreink biztonságát és békéjét" - jelentette ki az ünnepségen Szaakasvili abház és oszét nyelven. "Barátságon és megértésen alapuló új viszonyt kell kiépítenünk" - vázolta a feladatokat az elnök.

Szaakasvili elmondta, hogy egységes Grúziát szeretne, azonban hajlandó széles körű autonómiát adni az elszakadásra törekvő tartományoknak, sőt nyitott akár egy föderatív megoldásra is.

Abházia és Dél-Oszétia azóta próbál elszakadni és Oroszországhoz csatlakozni, hogy Grúzia 1991-ben a Szovjetunióból kilépve elnyerte függetlenségét. A hét végén Dél-Oszétiában választásokat tartottak, ahol az elkötelezetten oroszbarát elnök, Eduard Kokojity pártja szerezte meg a szavazatok többségét.

Szakértők szerint Szaakasvili azért szánta rá magát arra, hogy rendezi a két terület státusát, mert felbátorította a szintén elszakadásra törekvő Adzsáriában elért gyors siker. A BBC News azonban arra figyelmeztet, hogy a most visszaszerzett tartománnyal ellentétben a két szakadár terület lakossága nem grúz anyanyelvű, és egyáltalán nem értenek egyet Tbiliszi egységes Grúziáról alkotott elképzeléseivel.

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK