Hősként ünneplik a grúz elnököt Adzsáriában

Hősként ünnepelték Szaakasvili grúz elnököt az ország Adzsária tartományában. Adzsária szakadár vezetője Aszlan Abasidze nem várta meg a kormánycsapatok érkezését: családjával együtt Moszkvába menekült. Az elszakadásra törekvő vezető távozása után úgy tűnik megnyugodtak a kedélyek Grúzia fekete-tengeri tartományában. Szaakasvili elnök alig egy hónap alatt szerezte vissza a közel egy évtizede szakadár vezetés alatt álló Adszáriát.

Hősként ünnepelték az adzsár tartományi fővárosba, Batumiba érkező Mihail Szaakasvili grúz elnököt. Szaakasvili alig néhány órával az után érkezett a tartományba, hogy annak szakadár vezetője, Aszlan Abasidze családjával együtt Moszkvába menekült.

Az emberek grúz zászlókat lengettek a tartományi főváros utcáin és az elnök becenevét skandálták. Szaakasvili Abasidze volt palotájának egyik ablakából szólt a tömeghez: "Hősök vagytok!" - köszönte meg az embereknek az elnök azt, hogy a szakadár vezetés ellenére kitartottak Grúzia mellett.

Előzőleg az elnök TV-beszédben tudatta Grúzia népével, hogy Abasidze elmenekült."Ma új kor kezdődött. Mindenkinek gratulálni szeretnék a győzelem alkalmából, és abból az alkalomból, hogy megkezdtük Grúzia újraegyesítését" - idézi az elnök szavait a CNN. A januárban hatalomra került Szaakasvili egyik választási ígérete az volt, hogy megregulázza a központi hatalommal szakítani próbáló grúz tartományokat.

A tüntetések akkor kezdődtek meg a fekete-tengeri tartomány fővárosában, Batumiban, amikor a grúz központi vezetés kedden távozásra szólította fel a tartomány szakadár vezetőjét, Aszlan Abasidzét. Az Adzsáriát több mint tíz éve kormányzó politikus azonban aláaknáztatta a tartományba vezető hidakat, és ellenállásra készült - írja a BBC News.

Szaakasvili elnök szerda este néhány órás ultimátumot adott Abasidzének: bűntetlenséget ígért neki amennyiben hajlandó letenni a fegyvert. Miután a szakadár vezető hadserege és rendőrsége a tüntetők és a Tbiliszi központi kormányzat mellé állt, Abasidze szerda éjjel családjával Moszkvába menekült.

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK