Oroszok szabadultak Guantánamóról

Hét orosz nemzetiségű guantánamói foglyot adtak át az orosz hatóságoknak az amerikaiak. A fogolyátadásról egyik fél sem közölt részleteket. A hét orosszal százra növekedett azok száma, akik létrehozása óta kiszabadultak a guantánamói fogolytáborból. Az amerikai haditengerészet bázisán hatszáz embert tartanak fogva, akik az USA afganisztáni hadjárata idején estek fogságba, és azzal gyanúsítják őket, hogy a tálib rezsim, vagy az al-Kaida tagjai voltak.

Hét Guantánamón fogva tartott orosz állampolgárt adott át az USA az orosz hatóságoknak. A fogolyátadásról a felek csak annyit árultak el, hogy a foglyok továbbra is őrizetben maradnak. Az egyik fogoly anyja 2003-ban levélben fordult az amerikai hatóságokhoz, hogy fiát ne adják ki Oroszországnak, mert biztos, hogy rosszabb körülmények közé kerül, mint Guantánamón. Az orosz hatóságok szerint az Afganisztánban elfogott orosz állampolgároknak közük lehet a csecsen terroristákhoz.

Az átadott hét ororsszal százra emelkedett azok száma, akik elhagyták a guantánamói fogolytábort. Az amerikaiak eddig 88 foglyot engedtek vissza saját országába, tizenkettőt pedig országuk hatóságainak adtak át. Ők Szaúd-Arábiában, Spanyolországban és Oroszországban folytatják büntetésüket. A Pentagon annyit közölt a fogolyátadásokról, hogy "azoktól az emberektől válnak meg, akik már nem bírnak hírszerzési értékkel." - írja a Reuters hírügynökség

Guantánamón azt a körülbelül hatszáz embert tartják fogva, akiket Amerika afganisztáni háborújában fogtak el. Az USA arra hivatkozva tartja fogva az "ellenséges harcosokat", hogy a tálib rendszer vagy az al-Kaida fontos személyiségei. A fogolytáborban minden jogi indoklás nélkül tartják fogva a rabokat, ezért már igen sok bírálat érte Bush elnököt és kormányát.

KAPCSOLÓDÓ CIKK