Nyolc év után indult per a belga pedofil-ügyben

Nyolv év nyomozás után megkezdődött Belgiumban a több pedofil bűncselekménnyel vádolt Marc Dutroux pere hétfőn. A rendőrség szerint Dutroux és bűntársai az 1990-es években hat fiatal lányt raboltak el és bántalmaztak, öt áldozatukkal pedig végeztek. Az ügy felderítése a belga rendőrség szerint azért vett igénybe éveket, mert le akarták leplezni a háttérben sejtett pedofilhálózatot. A belga közvélemény szerint azonban a rendőrség tehetetlen volt a Dutroux-ügyben.

Megkezdődött Marc Dutroux, a több pedofil bűncselekménnyel vádolt belga férfi bírósági tárgyalása hétfőn. Dutroux-t azzal vádolják, hogy az 1990-es években hat fiatal lányt elrabolt. Áldozatait a rendőrség szerint bántalmazta, vagy végzett velük.

Dutroux mellett még három vádlottja van az ügynek, köztük a férfi felesége - írja a BBC News. Mind a négy vádlottat 1996-ban tartóztatták le a rendőrök, mikor egy 12 és egy 14 éves lány elrablása ügyében nyomoztak. A letartóztatások után két nappal mindkét lányt élve megtalálták Dutroux egyik vidéki birtokának pincéjében. A nyomozás során pedig a férfi más birtokain négy, több mint egy éve eltűnt lány és egy férfi  - a feltételezések szerint Dutroux bűntársa - maradványaira bukkantak.

A tárgyalást fokozott biztonsági intézkedések mellett tartják. Közel 300 rendőr őrzi az arloni bíróság épületét a per ideje alatt, amely szakértők szerint várhatóan 3 hónapig is eltarthat. A különleges biztonsági intézkedések költsége 4,6 millió euró (1,15 milliárd forint). A szigorú védelmet az indokolja, hogy Dutroux 1998-ban három órára megszökött, miután leütötte őrzőjét.

A Dutroux-per nyolc éve húzódik. Ennek egyik oka, hogy a belga redőrség kiterjedt nyomozást folytatott az ügyben, mivel feltételezésük szerint a hátterében egy kiterjedt pedofilhálózat áll, melynek Dutroux csak egyik tagja. A belga közvélemény ugyanakkor tehetetlenséggel vádolta a rendőrséget - írja a BBC News. Az ügy felderítésének akadozása miatt több tiltakozást is tartottak Belgiumban. 1996-ban több százezren vonultak a brüsszeli utcákra az úgynevezett fehér-menetben.

KAPCSOLÓDÓ CIKK