Először ünnepelhetnek az iraki síiták

Harminc év után először ülhetik meg méltóképpen vallásuk legnagyobb ünnepét az iraki síita mozlimok. Hétfőn több százezer iraki síita gyűlt össze Kerbelában, hogy az Asura-ünnep keretében megemlékezzenek legfontosabb szentjükről. Az ünnep tetőpontja kedden lesz, akkorra kétmillió hívőt várnak a síiták legszentebb városába. Hogy megakadályozzák az esetleges merényleteket, lengyel katonák vették körül a várost az ünnepre.

Harminc év után először ülhetik meg legfontosabb ünnepüket, az Asurát az iraki síita mozlimok. Az ünnepre több százezer síita gyűlt össze Kerbelába a síita vallás legszentebb városába. A síiták a Szaddám-rendszer alatt el voltak tiltva az ünnepléstől. Szaddám Huszein iraki diktátor ugyanis a szunnita vallási irányzat híve volt, és elnyomta az Irakban egyébként többséget alkotó síitákat.

 

"Harminc éve vártunk az ünnepre. Nem tudom, hogyan mondhatnám el az érzéseimet. Ez a totális szabadság." - nyilatkozott az ünnepről Szad al-Maszúdin kerbelai síita. A síiták között is szép számmal vannak olyanok, akik elutasítják Irak amerikai megszállását: "Inkább Szaddám maradt volna, mint az amerikai megszállók. Szaddám legalább mozlim volt" - adott hangot rosszallásának Mohamed Huszein Fadel.

 

Az Asura keretében a síiták meggyilkolt szentjükre, Mohamed unokájára, Husszein imámra emlékeznek, akit Kerbelában öltek meg a szunnita irányzat hívei, 680-ban. Husszein a kerbelai nagymecsetben van eltemetve, ez a síita vallás legszentebb helye, az ünnepi események is itt koncentrálódnak - írja a BBC News.

 

A síiták tíz napos gyásszal emlékeznek Husszeinre, melynek fontos részét képezi az önsanyargatás: a férfiak láncokkal verik saját hátukat, hogy részt vállaljanak Husszein szenvedéséből. Az ünnep csúcspontja kedden lesz, akkorra kétmillió embert várnak a városba. Kerbela a síita vallás legszentebb városa. Az Irakot megszállva tartó szövetségesek szerint sok zarándok megpróbál majd Kerbelába szökni a szomszédos Iránból, ahol sok síita él.

 

Irakban folyamatosan növekszik a síiták politikai befolyása. A szövetségesek attól tartanak, hogy a kisebbségbe szorult és hatalmukat féltő szunnita fegyveresek esetleg merényleteket hajtanak végre az ünneplő tömegben. Az Asura idejére biztonsági okokból lengyel katonák vették körül Kerbela városát.

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK