Az ENSZ is katonákat küld Haitire

Megérkezett a Közép-afrikai Köztársaságba, ahonnan várhatóan Dél-Afrikába megy tovább az elűzött haiti elnök. Dél-Afrika még nem erősítette meg, hogy Jean-Bertrand Aristide menedéket kért volna tőlük. Eközben az ENSZ Biztonsági Tanácsa úgy döntött, haladéktalanul csapatokat vezényelnek a karibi országba, hogy rendet teremtsenek. Eddig 200 amerikai érkezett Port-au-Prince-be, őket francia és kanadai egységek követik.

Az ENSZ Biztonsági Tanácsa (BT) hétfőre virradó éjszaka egyhangú szavazással elfogadta, hogy nemzetközi katonai erőt küldjenek Haitire. A karibi országba egy 200 fős amerikai csapat már vasárnap éjjel megérkezett, őket francia és kanadai egységek követik hétfőn, akik három hónapos mandátumot kapnak. Ez idő alatt állítanak fel és vetnek be egy nemzetközi békefenntartó alakulatot az ENSZ keretein belül - döntött a BT.

A fegyveres erő Haitire küldésére az adott okot, hogy Jean-Bertrand Aristide elnök az ellene kitört fegyveres felkelés hatására vasárnap elhagyta az országot. Haitin a felkelés és a központi hatalom meggyengülése miatt szinte teljes a káosz. Hétvégén különböző fegyveres csoportok garázdálkodtak a főváros, Port-au-Prince utcáin. Több benzinkutat felgyújtottak, és foglyokat engedtek szabadon a börtönökből. A BBC jelentése szerint fegyveres felkelők is megjelentek a főváros utcáin, akik Aristide híveire vadásztak. A rendet vasárnap este kijárási tilalommal igyekeztek helyreállítani, a jelentések szerint éjjelre már lecsendesedett a város.

A fegyveres felkelők egyik vezére, Guy Philippe üdvözölte a külföldi beavatkozást, és kijelentette, a harc véget ért. "Csak békét akarunk" - idézte a BBC. Mint közölte, erőivel Port-au-Prince-be igyekszik, hogy segítsen helyreállítani a közbiztonságot. Guy Philippe tagadta, hogy politikai ambíciói lennének.

Eközben az elűzött haiti elnök megékezett a Közép-afrikai Köztársaságba - erről a helyi kormány egyik képviselője számolt be, aki közölte azt is, Aristide csak néhány napig élvezi vendégszeretetüket, mivel továbbutazik Dél-Afrikába, és ott szándékozik menedéket kérni. Dél-afrikai hivatalos források eddig még nem erősítették meg, hogy valóban menedéket nyújtanának a volt haiti elnöknek. Korábban a panamai elnök jelentette be, hogy amerikai kérésre menedéket ad Aristide-nek, Costa Rica szerint ugyanakkor - amely szintén hajlandó lett volna befogadni a távozó elnököt - Aristide Afrikát részesíti előnyben.

KAPCSOLÓDÓ CIKK