Csökkennek Schäuble esélyei az államfői jelöltségre

A német liberálisok már nem ragaszkodnak saját jelölt indításához a májusban esedékes államfőválasztáson, viszont elutasítják a kereszténydemokraták eddig legesélyesebbnek ítélt jelöltjének támogatását - derült ki hétfőn Berlinben.

A Szabad Demokrata Párt (FDP), amely Hamburgban kibukott a helyi törvényhozásból a vasárnapi választásokon, elnöke útján értésre adta: nem számol többé avval, hogy az uniópártok (CDU, CSU) kitartanak Wolfgang Schäuble mint közös (konzervatív-liberális) jelölt nevezése mellett. Guido Westerwellén kívül más FDP-politikusok is úgy vélekedtek, hogy Schäubléval szemben a CDU-n belül is tapasztalható berzenkedés.

A CDU elnökségének hétfői ülésén csak Friedrich Merz helyettes frakcióvezető és Roland Koch hesseni kormányfő tört nyíltan lándzsát Schäuble jelölése mellett. Fellépésükhöz senki sem csatlakozott, s így tett Angela Merkel pártelnök is, aki négy évvel ezelőtt, a CDU adománybotránya kapcsán szembekerült az akkor a párt élén álló, majd lemondani kényszerült Schäubléval.

Ennek dacára általános berlini vélekedés szerint Merkel elsőként Schäublét fogja javasolni a konzervatív uniópártok államfőjelöltjének. A Kölner Stadt-Anzeiger keddi számában közölt értesülés szerint viszont a pártelnök készen áll arra, hogy - amennyiben Schäuble nem kap meggyőző arányú támogatást a CDU/CSU-frakción belül - Annette Schavant, a baden-württembergi tartományi kormány kultuszminiszterét javasolja másodikként.

Johannes Rau német államfő megbízatása június 30-án jár le, s nem kíván másodszor szövetségi elnök lenni. Utódját május 23-án választja meg a szövetségi közgyűlés, amely a német alsóház (Bundestag) 603 képviselőjéből és a tartományi parlamentek azonos számú küldöttéből áll össze. A közgyűlésben relatív többséggel bírnak az uniópártok, ám abszolút többségük nincs - miként a szövetségi kormányt alkotó szociáldemokratáknak (SPD) és Zöldeknek sem. Egy közös CDU/CSU-FDP jelölt már az első fordulóban megkaphatná az abszolút többséget, ha azonban a liberálisok nem állnak az uniópártok jelöltje mögé, akkor akár harmadik fordulóra is szükség lehet Ekkor már elegendő a megválasztáshoz a relatív többség is.