Iraki foglyok kínzásával vádolnak tengerészgyalogosokat

Hadifoglyok kínzásának vádjával állítanak hadbíróság elé négy, Irakban szolgáló tengerészgyalogost. A katonák egy dél-iraki gyűjtőtáborban szolgáltak, ahol a vád szerint kínozták a foglyokat, sőt, az egyik vádlott meg is ölt egy elfogott Baath-pártvezetőt.

Az amerikaiak hadbíróság elé állítanak négy, Irakban szolgáló tartalékos tengerészgyalogost, akiket hadifoglyok megkínzásával vádolnak. A tengerészgyalogosok a Dél-Irakban található, ideiglenesen létrehozott Whitehorse-gyűjtőtáborban teljesítettek szolgálatot.

A táborban tavaly nyáron meghalt egy Baath párti vezető, ennek kapcsán Christian Hernandez őrvezetőt és Clark Paulus őrnagyot gondatlanságból elkövetett emberöléssel, különösen kegyetlen bántalmazással és kötelességmulasztással is vádolják.

A táborban 2003 júniusában életét vesztette az egyik fogoly. A tengerészgyalogság vizsgálata során kiderült, hogy a fogva tartott baathistát, Nagem Szadún Hatabot Hernandez őrvezető úgy ragadta meg, hogy véletlenül kitörte a nyakát. Az esetre néhány nappal az után derült fény, hogy az Irakban állomásozó amerikai haderő belső vizsgálatot indított, hogy kiderítse, igazak-e az iraki foglyok kínzásával kapcsolatos vádak.

A négy, kínzással vádolt katona ügyét a tengerészgyalogság kaliforniai bíróságán tárgyalják. A BBC News szerint jelenleg a vád mutatja be bizonyítékait a négy tengerészgyalogos ellen, ezek mérlegelése után dönt a bíróság arról, hogy eljárást indít-e a vádlottak ellen.

KAPCSOLÓDÓ CIKK