Powell: gondok lehetnek az iraki választásokkal

Vágólapra másolva!
Colin Powell amerikai külügyminiszter elismerte, hogy az erőszak miatt gondokat okozhat a január végére tervezett iraki választások megszervezése. Powell vasárnap azt mondta, hogy nem lehet kizárni, hogy támadások történnek a szavazóhelyiségek ellen, vagy lesznek körzetek, amelyekben nehéz lesz lebonyolítani a szavazást.
Vágólapra másolva!

Colin Powell amerikai külügyminiszter elismerte, hogy az erőszak miatt gondokat okozhat a január végére tervezett iraki választások megszervezése az ország területének egészén. A Fox News amerikai hírtelevíziónak nyilatkozva Colin Powell vasárnap azt mondta, nem lehet kizárni, hogy támadások történnek a szavazóhelyiségek ellen vagy lesznek körzetek, amelyekben nehéz lesz lebonyolítani a szavazást.

Washingtonnak és az ideiglenes iraki kormánynak mindazonáltal továbbra is az a célja, hogy Irak egész területén megtartsák a választásokat - erősítette meg a miniszter. - Mivel azonban a felkelők eltökéltek a választások megzavarására és a helyzet súlyosbodik, kettőzött erőfeszítéseket kell tennünk a lázadás leverésére - tette hozzá.

Powell szerint egyelőre korai azt jósolni, hogy nem lehet "teljes körű és szabad" választásokat tartani Irak területének egészén. Úgy vélte, hogy a választást az ország egész területén meg kell tartani, még akkor is, ha nem garantálható, hogy minden egyes személy leadhatja voksát azon az egy bizonyos napon. "Nincs szükség 100 százalékos részvételre" - mondta. Szükségesnek nevezte ugyanakkor, hogy a kívánt hitelesség érdekében a választások áttekinthetőek és szabadok legyenek Irakban.