Államcsínykísérletet lepleztek le Szudánban

Vágólapra másolva!
Iszlám ellenzékiek által tervezett államcsínykísérletet lepleztek le a szudáni biztonsági erők - jelentette be pénteken este a kartúmi belügyminisztérium.
Vágólapra másolva!

A tárca közleménye szerint a kormányellenes szervezkedők a pénteki hagyományos muzulmán ima után tervezték végrehajtani az államcsínyt. A biztonsági erők a csoport vezetőjének, al-Hadzs Adam Juszefnek a kivételével minden szervezkedőt elfogtak. Al-Hadzs Adam Juszef a Haszan Turabi vezette ellenzéki iszlám Népi Kongresszus tisztségviselője. A szudáni biztonsági hatóságok szeptember 8-án már bejelentették a Népi Kongresszus 33 tagjának őrizetbe vételét.

A 74 éves Turabi, aki korábban Szudán fő iszlám ideológusa volt, idén április óta ismét házi őrizetben van; felforgatás vádjával tartóztatták le 70 társával együtt. Turabi volt az, akit az 1989-ben katonai puccsal hatalomra került Omar Haszan Ahmed el-Besir elnök kormánya hátterében álló erős embernek, a kormány eszének tartottak. 1999-ben azonban szembekerült az államfővel, aki azzal vádolta meg az akkor a parlamenti elnök székében ülő politikust, hogy hatalomra tör, és ezért eltávolította hivatalából. Turabi ezt követően két évig házi őrizetben volt, miután pártja békemegállapodást írt alá a fő déli felkelő csoporttal, a Szudáni Népi Felszabadítási Hadsereggel. A kormány azzal is vádolta, hogy zavart kelt az etnikai viszály sújtotta nyugat-szudáni Darfúr tartományban.