Megmérgezték az ukrán ellenzék elnökjelöltjét

Vágólapra másolva!
Az október 31-i elnökválasztás közeledtével sűrűsödnek az események Ukrajnában, mind a hatalmi, mind az ellenzéki oldal jelentős erőfeszítéseket tesz azért, hogy rossz színben tüntesse fel és mindenféle módon parkolópályára küldje politikai ellenfelét. Az elmúlt hetekben újabb különös esemény borzolja a kedélyeket északkeleti szomszédunknál.
Vágólapra másolva!
Tojást és követ dobtak az ukrán kormányfőre/nagyvilag/20040924megsebesitettek.html

Viktor Juscsenko ukrán ellenzéki elnökjelöltet szeptember elején mérgezés gyanújával kórházba szállították. Kezdetben ételmérgezésre gyanakodott, azonban az ukrán orvosok megvizsgálták, és influenzát állapítottak meg nála. Juscsenko állapota a kezelések ellenére is rosszabbodott, családja és kampánystábja nyomására elhatározta, hogy külföldi orvosokkal vizsgáltatja ki magát. A bécsi Rudolf Innerhaus klinikán egy 11 specialistából álló konzílium vette kezelésbe, melynek végeztével leszögezték: az ukrán orvosok által megállapított influenza teljesen kizárható, a javasolt gyógymód egyértelműen csak rontott volna az elnök állapotán.

A rosszullét oka súlyos hasnyálmirigy-gyulladás (Oleg Olekszenko, Juscsenko pártjának néhai képviselője 2002-es halálakor ugyanezt a betegséget diagnosztizálták), melyet olyan kémiai anyag (ricinus) okozott, amely nem található meg egyetlen élelmiszerben sem. Ma a ricinust tartják a legerősebb méregnek: ellenszere nincs, és 1 mg-os dózisban is halálos. 1978-ban ezzel a méreggel gyilkolták meg Georgij Markov bolgár disszidenst.

Juscsenko politikai ellenfelei közül senki nem kívánt neki jobbulást - ez árnyékot vet a voksokért folytatott harc tisztaságára. Még Olekszandr Moroz (a szocialisták elnöke, szintén a hatalommal szemben álló jelölt) is ironizált Juscsenko betegségén: "inkább jó házi szalonnát és tojást kellene ennie, nem nyugati ételeket, akkor nem történt volna vele ilyesmi".

Juscsenko erős szervezete legyőzte a mérgezést, amelynek foka 15%-os volt Bécsbe érkezésekor, de órákkal később a 80%-ot is elérhette volna, ha nem kerül megfelelő orvosi ellenőrzés alá. Napról napra jobban érzi magát, a múlt hétvégén 70 ezer ember előtt tartott nagygyűlést Kijevben az Európa téren. Kedden az ukrán parlament döntő többséggel megszavazta egy bizottság felállítását az eset kivizsgálására, és az ukrán főügyészség is megkezdte a nyomozást. Hennagyij Vasziljev ukrán főügyész szerint nem szabad elhamarkodottan ítélkezni, és elítéli a médiát azért, mert a vizsgálat lezárulta (sőt, megkezdése) előtt már - pártállástól függően - ítélkezik az ügyben.

Boczka Károly