Szupermarket épül a mexikói piramisok tövében

Vágólapra másolva!
Wal-Mart áruházat építenek a híres mexikói teotihuacáni piramisoktól alig másfél kilométerre. Az amerikai székhelyű multicég szupermarketje egyesek szerint megrontja a hely történelmi szellemét, ám a helyiek többsége alig várja a nyitást. Az ellenzők szerint szörnyű lesz, ha a híres Nap piramisának csúcsáról egy Wal-Mart áruházra nyílik majd rálátás.
Vágólapra másolva!

14 évszázad után újra hatalmas dolog épül a mexikói San Juan Teotihuacán falucska mellett. A közép-amerikai ország legnevezetesebb prekolumbián történelmi emlékeitől - a híres teotihuacáni piramisoktól - alig másfél kilométerre ugyanis egy Wal-Mart áruházat húznak fel hamarosan - írja a Los Angeles Times. Az amerikai Wal-Mart a világ legnagyobb áruházlánca, jóval nagyobb, mint az Európában elterjedt brit Tesco vagy a francia Auchan.

Az amerikai lap szerint így az ősi szimbólumok mellé a globalizáció és a fogyasztói társadalom 21 századi jelképe kerülhet. A teotihuacáni példa azonban csak az utolsó csata abban a háborúban, amelyet a modernizáció és a Mexikó benszülött és gyarmati jellegének megőrzésének hívei között dúl. Korábban már épült például McDonald's a spanyol gyarmati időkben emelt épületeiről híres Oaxacában és Costcóban is. A Los Angeles Times szerint a Wal-Mart megnyitásával egyértelművé válik: a gazdasági érdekek győznek a kulturális érdekek felett.

A helyiek többsége alig várja a nagy megnyitót, ám többek szerint tragikomikus az egész. Ellenzői - a Polgári Front (Civil Front) nevű civil szervezet - szerint a beruházás megrontja a történelmi emlékek légkörét, és megrongálja a híres piramisok köré épült ősi város romjait. Állítják, szörnyű élmény fogadja majd a turistákat, akik miután felkapaszkodtak a Nap piramisának 65 méter magas csúcsára, egy áruházra látnak majd rá.

"Nem szeretnénk, ha kiárusítanák nemzeti szimbólumainkat, csak azért, hogy jobban menjen egy nagyvállalatnak" - mondja Emanuel d'Errera tanítónő, a bevallottan csekély támogatottságú ellenző csoport vezetője. A 15 ezres kisvárosban, amely a közel 21 négyzetkilométeres régészeti terület nyugati határán létesült, a helyi kisboltok tulajdonosai közül is sokan ellenzik az áruház megépítését, igaz, ők némileg profánabb okokból. "Megöl minket" - idézte az amerikai lap Irma Gonzales Rodriguezt, aki attól tart, hogy baromfiboltja nem tud majd versenyt tartani a multicég áraival.

Augusztusban egy csoport lezárta az építési terület bejáratát, és megvertek egy építészt is, ezért ki kellett hívni a rendőrséget. A lakosság többsége azonban alig várja a decemberre tervezett nyitást. Egyesek szerint jobb lesz a környéken élőknek, hogy nem kell messzire utazniuk az olcsó bevásárláshoz, mások a 180 új munkahelynek és ezek jótékony gazdasági hatásának örülnek.

Sokak szerint az áruház ellen tiltakozók bolhából csinálnak elefántot azzal, hogy azt állítják: tönkreteszi a hely történelmi szellemét. Ugyanis eleve egy kisebb méretű Wal-Mart épül, és különben is egy híd és egy forgalmas kétsávos országút is elválasztja a romoktól. Ráadásul a Nemzeti Régészeti és Történelmi Intézet (INAH) csak a területtel összhangban lévő földszínekre engedi befesteni az épületet, miközben a szomszédságban álló Elektra áruház rikító színeivel sokkal inkább rontja a városképet. Az építkezéshez amúgy az INAH és az UNESCO is beleegyezését adta.

A Polgári Front azonban nem adja fel. Tiltakozásuknak az adott újabb erőt, hogy augusztus 25-én a leendő parkoló alatt két régész egy prekolumbián épület maradványaira bukkant, jóllehet az UNESCO az ezt követő helyszíni szemle után azt állapította meg, hogy a romok fölé emelt épület "nem jelent kockázatot a régészeti terület sértetlenségének megőrzésében".

A Wal-Mart és a vele szerződésben álló boltok összesen 106 ezer embernek adnak munkát Mexikó-szerte, az ország legnagyobb vállalatává téve a multicéget - írja a Los Angeles Times.