Meghalt az ezredik amerikai katona Irakban

Vágólapra másolva!
A CNN szerint az amerikai hadsereg vesztesége szomorú rekordot döntött. A keddi harcokban hét amerikai katona vesztette életét és ezzel a halottak száma elérte az ezret az Irak elleni hadjárat tavaly márciusi megindítása óta. A szám magába foglal két civilt is, akik biztonsági feladatok ellátására szerződtek az amerikai hadseregnél.
Vágólapra másolva!

Donald Rumsfeld védelmi miniszter keddi sajtótájékoztatóján valamivel korában, amikor 997 halottról tudtak, a kerek szám lélektani hatását előre enyhíteni igyekezve úgy nyilatkozott, hogy a "civilizált világban már régóta meghaladta a terroristák áldozatainak a száma ezret". A miniszter utalt a 2001 szeptember 11-i egyesült államokbeli terrortámadások háromezer halálos áldozatára.

John Kerry szenátor, a Demokrata Párt elnökjelöltje az ezredik katona halálát "tragikus mérföldkőnek" nevezte az iraki háborúban. "Eleget kell tennünk annak a szent kötelességünknek, hogy Irakban a helyes döntéseket hozva mihamarabb hazahozzuk a katonákat" - mondta Kerry kedden, nem sokkal a hír bejelentése után.

Rumsfeld védelmi miniszter sajtótájékoztatóján úgy vélte, hogy az amerikai erők és az iraki kormány katonái az utóbbi időben emelkedő veszteségek és a harcok elhúzódása ellenére nyerésre állnak. Szava szerint terroristák, Szadám Huszein diktátor rezsimjének elemei és köztörvényes bűnözők követik el a támadásokat. Rumsfeld visszautasította a vádakat, hogy rosszul tervezték meg a háborút és alábecsülték az ellenséget. Mint hangoztatta, egyetlen haditerv sem éli túl az első ütközetet az ellenséggel.