Levideózták túszaikat a beszlani támadók

Vágólapra másolva!
Drámai videofelvételt mutatott be kedd este az orosz NTV. A televízióban olyan videót adtak le, amelyet a beszlani túszejtők készítettek az észak-oszétiai település iskolájában, a múlt héten. A vérfürdőbe torkollott  túszdrámában több mint négyszáz ember vesztette életét, akik közül 105 maradványait még mindig nem azonosították. Az FSZB 300 millió rubelt ajánlott fel annak, aki a túszdrámáért felelősnek tartott Maszhadov, vagy Baszajev nyomára vezeti őket.
Vágólapra másolva!

Egy, a beszlani túszejtők által készített videofelvételt mutatott be kedden este az orosz NTV. A képeken több száz túsz látható, amint a fejükre tett kézzel ülnek. A túszok ekkor még fel vannak öltözve, ami alapján arra lehet következtetni, hogy a felvétel nem sokkal az iskola elfoglalása után készült. Később ugyanis a nagy hőségben mindenki nekivetkezett. A képeken több terrorista is feltűnik: állig felfegyverzett, álarcos férfiak és egy feketébe öltözött, muzulmán fejkendőt viselő nő, aki pisztolyt tart a kezében.

A felvételen kamera ráközelít az egyik terroristára, aki egy kisfiú előtt áll. A férfi csizmáját egy könyvön nyugtatja, amire az NTV szerint detonátort szereltek.

A tornaterem padlóján vérfoltok fedezhetők fel. A másfél perces felvétel tanúsága szerint a kosárlabdapalánk gyűrűjére és egy, a termen keresztül húzódó vezetékre pokolgépeket aggattak. Egy másik robbanószerkezet is látható a földön, továbbá egy rakétavető. A túszejtők nyilvánvalóan a birtokukban lévő robbanóanyagot igyekeztek filmre venni.

Az NTV nem közölte, hogyan jutott hozzá a videoszalaghoz, amely sok beszlaniról az utolsó felvétel életében.

300 milliós nyomravezetői díj

Az orosz Szövetségi Biztonsági Szolgálat (FSZB) 300 millió rubelt (10 millió dollárt) ajánlott fel annak, aki a információkat szolgáltat Samil Bászájev és Aszlan Maszhadov szakadár csecsen vezetők hollétéről. Az FSZB garantálja a nyomravezetők névtelenségét és biztonságát. Egy nonstop telefonvonalat is létesítettek Moszkvában és hármat Csecsenföldön az információk fogadására.

Az orosz hatóságok azzal vádolják Maszhadovot és Bászájevet, hogy ők adtak utasítást a beszlani iskolában a múlt héten lezajlott, több mint 330 halálos áldozattal járó túszejtő akció végrehajtására: pontosabban ők tűzték ki a feladatot. Az FSZB szerint Bászájev és Maszhadov "bandavezér hosszú évek óta embertelen terrorcselekményeket hajtott végre Oroszország területén".

A Kreml a mérsékeltebb Maszhadovot eddig is egy kalap alá vette Bászájevvel, aki közvetlenül vezetett vagy szervezett számos véres terrorakciót, köztük az 1995-ös bugyonnovszki és a 2002-es moszkvai túszejtést. Ezzel egy időben Vlagyimir Usztyinov főügyész Vlagyimir Putyin elnöknek tett jelentésében első ízben hivatalosan elismerte, hogy a beszlani iskolafoglaló terrorkommandó több mint 1200 túszt ejtett.

105 azonosítatlan holttest

"Kedden este hat óráig 323 áldozaton kívül [akiket beszállítottak az észak-oszétiai törvényszéki kórbonctanra], 105 ember maradványát nem sikerült azonosítani" - idézte az Interfax orosz hírügynökség az észak-oszét elnöki hivatal egyik munkatársát, Lev Dzugajevet. Dzugajev szerint "Összesen 220 holttestet adtak át a hozzátartozóknak, közülük 102 gyermeket, 42 megcsonkított maradványt még vizsgálnak". Mint közölte, jelenleg a túszdráma 318 sérültjét kezelik kórházban, közöttük 191 gyermek van. Az elmúlt három napban 160 temetést tartottak Beszlanban, 35-öt pedig szerdán.

A BBC News ugyanakkor azt írja, hogy körülbelül 200 embert tartanak még számon eltűntként, rokonaiktól DNS-mintákat kértek az azonosításhoz. 107 áldozat teste a felismerhetetlenségig összeroncsolódott. Egyes hozzátartozók azonban hiába nézték át az összes holttestet, nem lelik gyermekeiket.

Eközben több tízezer ember vonult az utcára Moszkvában, hogy tiltakozzon a terrorimzus ellen. A kormánytámogatást is lévező tömegmegmozdulás tésztvevői transzparenseket, vallási jelképeket és orosz zászlókkal vonultak fel.

Az Oroszországhoz tartozó észak-oszétiai városban múlt hét szerdán foglalták el fegyveresek az egyik iskolát, ahol éppen évnyitó ünnepség folyt. Körülbelül 1200 embert ejtettek túszul a terroristák, akik az újabb megállapítások szerint azt követelték, hogy az orosz csapatok vonuljanak ki Csecsenföldről és a terület ellenőrzését vegyék át a Független Államok Közösségének tagállamai. A kormányzat azonban túl későn kezdett tárgyalásokat, és pénteken, egy feltehetően véletlen detonáció után, elszabadult a pokol.

Korábban azt feltételezték, hogy a robbanások után menekülni kezdő túszokra lőttek a terroristák, amit a közeli biztonsági egységek viszonoztak. Az újabb vizsgálatokból azonban kiderült, hogy a lövöldözést a türelmetlenkedő fegyveres helyiek kezdeményezték. A hirtelen akció váratlanul érte a még csak a támadást tervezgető különleges alakulatokat, akik ráadásul össze sem hangolták akcióikat egymással és a katonasággal.

MTI/[origo]