Síita fegyveresek és iraki rendőrökkel csaptak össze Hillában

Vágólapra másolva!
Heves harcok törtek ki a Bagdadtól délre fekvő Hillában síita fegyveresek és lengyel katonák által támogatott iraki rendőrök között. Az összecsapásokban három iraki rendőr és 30-40 síita milicista életét vesztette, három rendőr megsebesült - közölte a hillai rendőrség parancsnoka.
Vágólapra másolva!

Az összecsapások délután kezdődtek, amikor a Muktada asz-Szadr szélsőséges síita hitszónokhoz hű helyi fegyveresek megtámadtak egy rendőrőrsöt és a kormányzóság épületét - közölte Káisz Hamze Abud tábornok. A rendőrfőnök több százra tette a támadó síita fegyveresek számát.

Korábban Varsóban egy katonai szóvivő azt közölte, hogy a nemzetközi erő húsz lengyel katonáját több száz iraki szélsőséges fegyveres vette körül Hillában egy rendőrőrs közelében.

"Katonáink éppen az iraki rendőröknek segédkeztek, amikor lázadó fegyveresek vették körül őket. Tárgyalások folynak velük, lövöldözés ez idő szerint nincs" - mondta előzőleg Zdzislaw Gnatowski vezérkari szóvivő.

Megerősítette a PAP lengyel hírügynökségnek azt a jelentését, hogy az incidens helyszíne fölött amerikai helikopterek köröznek. "Ha nem sikerül megállapodásra jutni, akkor erő alkalmazására lehet szükség" - mondta Gnatowski, de hozzátette, hogy a jelek szerint a tárgyalások előrehaladtával csökkenőben van a feszültség.