Clinton közkatona lesz Kerry csapatában

Vágólapra másolva!
Mielőtt John Kerry Bostonba, a Demokrtata Párt jelöltállító országos értekezletére érkezne, Bill Clinton volt elnök kezdett kampányba a demokrata elnökjelölt mellett. A gyűlésen beszédet mondott Jimmy Carter volt elnök is. A nagyszabású demokrata gyűlést példátlan biztonsági intézkedések mellett rendezték meg, tartanak ugyanis az al-Kaida támadásától.
Vágólapra másolva!

Volt elnökök kezdtek kampányba John Kerry demokrata elnökjelölt megválasztásáért a Demokrata Párt országos gyűlésén Bostonban. "Ma éjjel egyszerű polgárként beszélek, elszántan arra, hogy csatlakozzam hozzátok. Mint a jövőért harcoló közkatona." - kezdte Kerryt méltató beszédét Bill Clinton volt elnök.

Clinton szerint John Kerry és alelnökjelöltje, John Edwards "jó emberek jó ötletekkel". A volt elnök elmondta, hogy a jelöltségért folytatott versenyben győzedelmeskedő Kerry "bátor és jó ember, aki tudja, hogyan kell egy hajót átkormányozni a háborgó vizeken."

Clinton ugyanakkor azzal vádolta meg a republikánusokat, hogy mindenáron meg akarják osztani Amerikát. Clinton figyelmeztette Bush elnököt, hogy nem ölheti meg vagy zárhatja börtönbe az USA összes ellenfelét. Clinton Bush bírálatával az előtte felszólaló Jimmy Carter volt elnökhöz csatlakozott, aki elmondta, hogy Bushék pont azoktól a nemzetektől szigetelték el az USA-t, amelyek tényleges segítséget nyújthatnának a terrorizmus elleni küzdelemben.

Carter szerint Bush elvesztette azt a jóindulatot, amelyet a világ az Egyesült Államok iránt érzett a szeptember 11-i támadások után. "Nem lehetsz háborús elnök az egyik napon, majd a béke elnöke a következőn" - figyelmeztetett Carter.

A Demokrata Párt gyűlésén, ahol az elnökjelölő előválasztások eredményét véglegesítik, összesen száz szónok tart majd beszédet. Kerry kampánycsapata semmit sem bízott a véletlenre, minden beszédet bekértek előzetes vizsgálatra. Kerry és Edwards várhatóan szerdán érkezik Bostonba, elnökjelöltségéről csütörtökön szavaz a párt. A legfrissebb közvélemény kutatások szerint Kerry és Bush fej-fej mellett haladnak, ezért Kerry a gyűlés végeztével azonnal megkezdi kampánykörútját.

A gyűlést, amelyen 5000 küldött, 15000 vendég és 15000 újságíró vesz majd részt, szokatlanul szigorú biztonsági intézkedések mellett rendezték meg, ugyanis terrortámadástól tartanak. Bostonban és környékén összesen 65 kilométer utat zártak le. A BBC News tudósítója szerint Bostonban mindenhol terepruhás katonai rendészek őrködnek.

Az FBI az esetleges al-Kaida merénylet mellett arra figyelmeztetett, hogy amerikai szélsőjobboldali csoportok is támadást intézhetnek a gyűlés ellen. A szövetségi nyomozóiroda szerint a szélsőségesek a televíziók közvetítőkocsijait akarják felrobbantani.