Hősként fogadják a francia túszokat otthon

Vágólapra másolva!
Hősöknek kijáró fogadtatásban lesz része annak a két francia újságírónak, aki négy hónap fogság után tér szerdán haza Irakból. Georges Malbrunot-t és Christian Chesnot-t a francia külügyminiszter, Michel Barnier viszi szerdán Bagdadból Párizsba. A két újságírót fogva tartó szervezet azt állítja: azért engedték szabadon túszaikat, mert Franciaország markánsan kiállt az iraki háború ellen.
Vágólapra másolva!

Hősnek kijáró tiszteletadással fogadják az iraki túszejtők fogságából szabadult Georges Malbrunot-t és Christian Chesnot-t Párizsban. A két újságírót Jacques Chirac francia elnök várja a Villacoubly katonai repülőtéren.

Chirac marokkói nyaralását szakította meg azért, hogy elsőként üdvözölhesse a hazatérő túszokat. A két újságírót és szíriai sofőrjüket, Mohammed al Dzsundit augusztus huszadikán az Iraki Iszlám Hadsereg nevű ellenálló szervezet rabolta el, Nedzsef közelében. Al Dzsundit később amerikai katonák szabadították ki Fallúdzsa ostroma során. A túszejtők folyamatosan váltogatták a rejtekhelyüket, ráadásul az Iraki Iszlám Hadsereg több ízben átadta őket más szélsőséges csoportoknak.

A túszok kiszabadulásának hírét Jean-Pierre Raffarin miniszterelnök közölte a francia parlamentben. Raffarin elmondta, hogy Malbrunot, a Le Figaro és Chesnot, a Radio France Internationale tudósítója "minden valószínűség szerint" szerda délután érkezik meg Franciaországba.

A kiszabadult újságírók az éjszakát Bagdad biztonságos "zöld zónájában" töltötték. A francia légierő a védelmi minisztérium jelentése szerint "vész-légijáratot" küldött értük Bagdadba. A túszokat Michel Barnier külügyminiszter kíséri majd a hazaúton.

Thierry Chesnot, Christian Chesnot bátyja a "legszebb karácsonyi ajándéknak" nevezte testvére kiszabadulását. Thierry Chesnot elmondta: Chirac elnök úgy tájékoztatta családját, hogy mindkét túsz jó egészségi állapotban van.

Nem beszélnek a váltságdíjról

A túszejtők augusztusban azzal a követeléssel álltak elő, hogy Franciaországban szüntessék meg azt a törvényt, amely kitiltja az állami iskolákból a vallási jelképeket - többek közt a moszlim lányok fejkendőjét. A túszejtők később pénzt is követeltek túszaikért. A francia kormány tagadja, hogy váltságdíjat fizetett volna a túszokért.

Fotó: EPA
Az újságírók szabadon bocsátásáért sokan tüntettek Párizsban

Chesnot és Malbrunot kiszabadításáért nem csak a francia kormány aktivizálta magát. Barnier külügyminiszter mellett a francia moszlim közösség képviselői is többször megjárták Bagdadot, hogy a túszok kiszabadításáról tárgyaljanak olyan vallási vezetőkkel, akik nyomást gyakorolhatnak a túszejtőkre.

A francia moszlim vezetők iraki tárgyalásaik során azt a hírt kapták, hogy a túszejtők attól féltek: az amerikaiak megölik őket, ha megpróbálják átadni a túszokat.

A nyugati kormányok mellett szélsőségesnek tartott iszlám szervezetek is elítélték a két francia újságíró fogva tartását. A két tudósító szabadon engedéséért szót emelt Jasszer Arafat néhai palesztin elnök, sőt a síita Hezbollah terrorszervezet vezetése is.

A két francia újságírót az Iraki Iszlám Hadsereg hivatalosan azért engedte szabadon, mert állításuk szerint úgy látták, hogy Franciaország markánsan kiállt a háború ellen, és a két újságíró támogatja a palesztin ügyet.

Az Iraki Iszlám Hadsereg szerint Chesnot és Malbrunot ígéretet tett arra: Franciaországba visszatérve elmondják az igazságot Irak amerikai megszállásáról és az ellenállók tevékenységéről.

"Bebizonyosodott, hogy nem kémkedtek az amerikaiaknak, válaszul az iszlám szervezetek és testületek követelésére, a francia kormány hozzáállása az iraki ügyhöz, valamint a túszok viszonya a palesztin ügyhöz" - sorolta indokait a szervezet az al-Dzsazíra arab hírtelevízióhoz eljuttatott közleményében.