Újra működhet az első börtönhajó Londonban

Vágólapra másolva!
A londoni rendőrség azt akarja, hogy London egykori első börtönhajója horgonyozzon le a Temzén. A terveik szerint csökkenthetnék a börtönök túlzsúfoltságát, ha a rabok egy részét átszállítanák ide.
Vágólapra másolva!

Várhatóan még az év végén döntenek arról, újra működtetik-e Nagy-Britannia első börtönhajóját. A kiszemelt hajó, amely egykor az első brit börtönhajó volt, a HMP Weare, jelenleg Dorsetben horgonyoz - erősítette meg a hírt a londoni rendőrség szóvivője az Ananovának.

A múlt hónapban ugyanakkor Anne Owers, a börtönök főfelügyelője még úgy nyilatkozott, hogy a hajó "csupán egy költséges konténer rossz helyen". Hozzátette: szerinte a hajót le kellene zárni vagy rengeteg pénzt kellene a felújítására költeni.

A Scotland Yard szóvivője elmondta: a londoni rendőrségnek muszáj növelnie a cellák befogadóképességét, és ezért kezdték meg a tárgyalásokat az egykori börtönhajóról a brit belügyminisztériummal. A tárgyalásokat a szóvivő szerint még az év végén lezárják. Addigra megvizsgálják a hajó alkalmasságát és a lehetséges kikőtőket is.

A Belügyminisztérium szerint még nem döntöttek a hajóról, de ha eladnák, "piaci árat" kérnének érte.

A HMP Weare-t először a falklandi csatában vetették be, majd később az Egyesült Államok börtönhajója lett. A brit kormány 1997-ben vette meg, hogy így enyhítse a börtönök túlzsúfoltságát, majd 2000-ben bezárták. Jelenleg is 400 börtönlakó tölti itt büntetését. Bár eddig mindig biztonságos helynek minősítették a hajót, a novemberi ellenőrzésen azt mondták: a hajón lévő börtöncellák túl szűkek és nem jut be elég friss levegő.