Megyegyezett az EU a törökökkel Ciprusról

Vágólapra másolva!
Megegyezett az Európai Unió Törökországgal a török tagságot célzó tárgyalások megkezdéséről. Az EU vezetői engedtek a törököknek, és eltekintenek attól, hogy még pénteken elismertessék a Ciprusi Görög Köztársaságot az uniós tagságra pályázó iszlám többségű állammal. A török miniszterelnök azonban írásos kötelezettséget vállal arra, hogy országa még 2005. október 3-a, vagyis a török csatlakozási tárgyalások megkezdése előtt elismeri a Ciprusi Görög Köztársaságot.
Vágólapra másolva!

Megegyeztek az Európai Unió vezetői Törkökországgal a török tagságot célzó tárgyalások megkezdéséről. Az Unió soros elnöki tisztét betöltő Hollandia és Racap Tayyip Erdogan török miniszterelnök megkötötte az alkut arról, hogy hogyan lehet az EU-csúcs záróokmányába belefoglalni Ciprus török elismerését. Az Unió a Ciprusi Görög Köztársaság elismerését állította legfontosabb feladatul Törökország elé az uniós csatlakozáshoz.

A péntek délután létrejött egyezmény értelmében a "a török kormány megerősíti: még a csatlakozási tárgyalások megkezdése előtt kész aláírni az ankarai megállapodás módosítását" mondat is szerepel majd az Európai Unió vezetőinek ez évi utolsó találkozóját lezáró dokumentumban. Ez a gyakorlatban azt jelenti, hogy a török parlament kiterjeszti a társult tagi együttműködést a 2004-ben csatlakozott tíz új EU-tagállamra, köztük Ciprusra. Ez a lépés a Ciprusi Görög Köztársaság elismerésével egyenértékű lépés.

Noha eredetileg a Ciprusi Görög Köztársaság azonnali elismeréséhez kötötték az Európai Unió vezetői a török csatlakozási tárgyalások megkezdését, a török ellenállás miatt végül engedni kényszerültek. A holland elnökség javaslata volt az, amely végül elmozdította a holtpontról a kérdést. Az új kompromisszum értelmében elegendő lesz, ha a tárgyalások jövő októberi kezdetéig megteszi a lépést Törökország. Erről az egyik európai tagország diplomatája számolt be pénteken.

Az Európai Unió vezetői brüsszeli csúcstalálkozójukon tanácskoznak a török csatlakozási tárgyalások megkezdésének idejéről és annak feltételeiről. Az első javaslat szerint ahhoz, hogy 2005. október 3-án megindulhassanak az egyeztetések, Törökországnak még pénteken alá kellett volna írnia egy megállapodást, amelyben gyakorlatilag elismerték volna Ciprus görög részét.

A törökök azonban csalódottan fogadták ezt a feltételt, egyik diplomatájuk megjegyezte, hogy ha az EU fenntartja ezt a követelést, akkor nincs esély a tárgyalásokról szóló megállapodás létrejöttére, melyet elvileg péntek este írnak alá a felek. A megoldást keresve Jan Peter Balkenende holland kormányfő, az EU soros elnöke az elmúlt órákban kétszer is találkozott Recep Tayyip Erdogan török miniszterelnökkel, megbeszélést folytatott néhány nagyobb EU-tagállam vezetőjével is, akikkel egy új, kompromisszumos javaslatot dolgoztak ki.

Egy másik brüsszeli diplomata szerint Törökország hajlandó lesz aláírni az új határozattervezetet, most már csak a megfogalmazáson múlik a dolog. Ennek értelmében a törököknek nem kell pénteken aláírniuk azt a megállapodást, amely kiterjeszti az 1963-ban kötött EU-társulási szerződésük hatályát a tíz, idén májusban csatlakozott államra - köztük a Ciprusi Görög Köztársaságra - is.

A ciprusiak és az őket támogató görögök azt akarják, hogy az elismerés valóban elindítson egy normalizációs folyamatot, a törökök viszont azt szeretnék elérni, hogy továbbra is ők irányíthassák majd az események menetét.

A szigetország 1974-ben szakadt ketté egy görög kezdeményezésű puccsot, majd az ország északi részének török megszállását követően. Törökország nem ismeri el a sziget görög részét, míg a világ közvéleménye nem ismeri el a török részt.

MTI/[origo]