Nastase válsággerjesztéssel vádolja a román államfőt

Vágólapra másolva!
Válsághelyzetet gerjeszt Traian Basescu román államfő Adrian Nastase szociáldemokrata politikus szerint. Nastase úgy véli, hogy a szociáldemokraták (PSD) és a humanisták (PUR) nyerték meg a parlamenti választást, ezért Basescu elnöknek ezt a két pártot kellene megbíznia a kormányalakítással a D.A. pártszövetség helyett. Az államfő - akit pont Nastase sajtótájékoztatójával egy időben iktatta be hivatalába - azonban figyelmeztette a szociáldemokrata politikust, hogy a DA 161 mandátumot szerzett, szemben a PSD pés PUR 160 mandátumával, ezért továbbra is az ő kormányalakításukat támogatja.
Vágólapra másolva!

Válsághelyzet gerjesztésével vádolta meg Adrian Nastase, a Szociáldemokrata Párt (PSD) elnöke csütörtökön Traian Basescut, a december 12-én megválasztott román államfőt, aki válaszul a november végi parlamenti választások után szerzett mandátumok számára figyelmeztette legyőzött ellenfelét.

Adrian Nastase, a hivatali ideje végéhez közeledő román kormány miniszterelnöke PSD-elnöki minőségében tartott sajtóértekezletén felszólította Traian Basescut, fogadja el az eddigi konzultációk során kialakult "parlamenti többség változatát. Ha erre nem hajlandó, olyan válsághelyzetet gerjeszt, amelyért vállalnia kell a felelősséget" - hangoztatta a román kormánypárt elnöke.

Nastase "megengedhetetlennek" mondta, hogy Basescu államelnökké választása után is a liberális-demokrata D.A. szövetséget támogassa és ne legyen tekintettel az általános választások első fordulójában leadott szavazatokra, amikor a PSD-PUR (Román Humanista Párt) szövetsége szerezte meg a legtöbb szavazatot. A választók a kohabitációra (politikai társbérletre) szavaztak, ezt tiszteletben kell tartani - tette hozzá.

Traian Basescu, akinek elnöki mandátumát éppen Nastase sajtóértekezletével egyidejűleg hitelesítette a román alkotmánybíróság, Nastasenak válaszolva kijelentette: a parlamenti választásokat a Nemzeti Liberális Pártból (PNL) és a Demokrata Pártból (PD) álló D.A. szövetség nyerte, mert mandátumainak száma eggyel több, mint a PSD mandátumainak száma, arányuk 160-161.

"Lehet, hogy Nastase számára 160 több, mint 161. Egyébként a D.A. szövetség politikai-jogi struktúraként jegyeztette be magát, tehát jogi személy, s a választások alkalmával 161 mandátumra tett szert. A PSD-PUR szövetség viszont csak választási koalíció volt, s jogilag be sem jegyeztette magát. A választások nyomán a PSD 160, a PUR pedig 32 mandátumot szerzett. 160 pedig nem több, mint 161" - szögezte le Basescu.

Nastasenak pedig arra a kijelentésére, miszerint Románia megválasztott elnökeként Traian Basescunak nem kellene a D.A. szövetség nevében tárgyalnia, a beiktatása előtt álló új román államfő azt válaszolta, hogy az államelnöki eskü letételéig ő a D.A. szövetség egyik társelnöke.