Lemondott a brit belügyminiszter

Vágólapra másolva!
Szerda eset lemondott David Blunkett brit belügyminiszter. Blunkett magánéleti botrányai miatt kényszerült lemondásra. Blunkett állítólag gyorsított eljárással adatott volt szeretője filippínó gyermekfelügyelőjének tartózkodási engedélyt. A belügyminiszter tagadta a vádakat, de még az előtt lemondott, hogy az ügyet vizsgáló bizottság közzétette volna a vizsgálat eredményét. Blunkett Tony Blair miniszterelnök egyik legbelső bizalmi embere volt, akit Blair botrányos magánélete ellenére mindvégig támogatott. A belügyminiszter utóda Charles Clarke oktatási miniszter lesz.
Vágólapra másolva!

Lemondott szerda este David Blunkett brit belügyminiszter. Blunkett körül az utóbbi hetekben egyre súlyosbodó, a brit belpolitikára is kiható magánéleti botránysorozat bontakozott ki. A politikustól szerdán a kabinet is megvonta addig többször megerősített támogatását. Utódja Charles Clarke eddigi oktatási miniszter lesz.

A fő vád Blunkett ellen az volt, hogy hivatali beosztásával visszaélve, soron kívül tartózkodási engedélyt adatott egykori szeretője Fülöp-szigeteki gyermekgondozójának. Ez kényes vád, mert Nagy-Britanniában az egyik központi politikai kérdés az EU-n kívülről érkezők bevándorlásának korlátok közé szorítása, aminek éppen Blunkett volt az élharcosa.

"Bármilyen feltevés arról, hogy a jelentkezés elbírálását én gyorsíttattam föl, arra kényszerít, hogy vállaljam a felelősséget." - jelentette be könnyeivel küzködve Blunkett szerda este. "Ezért nagy megbánás közepette ma benyújtottam lemondásomat a miniszterelnöknek" - nyilatkozta a belügyminiszter a BBC News-nak.

A sajtó derített fényt Blunkett ügyeire

David Blunkett - mint nemrég kiderült - évekig ápolt titkos viszonyt a brit sajtóközélet egyik ismert és férjezett személyiségével, Kimberly Quinn-nel, a The Spectator magazin kiadójával. A folyóiratnak egyébként az ellenzéki Konzervatív Párt egyik prominens alsóházi képviselője és fenegyereke, Boris Johnson a főszerkesztője.

A magánéleti ügy akkor terebélyesedett belpolitikai botránnyá, amikor nyilvánosságra került, hogy Quinn Fülöp-szigeteki gyermekgondozója az átlagosnál sokkal hamarabb, az általában egy évet meghaladó eljárás helyett néhány hét alatt megkapta állandó nagy-britanniai tartózkodási engedélyét.

A The Sunday Times néhány hete, majd most vasárnap is azt állította, hogy ezt Blunkett személyes közbenjárással érte el. Blunkett ezt sohasem ismerte el, de azt nem cáfolta, hogy személyesen ellenőrizte: helyesen töltötték-e ki a folyamodványt.

A gyanút azonban további sajtóértesülések erősítették. A Daily Mail december elején két hivatalos levél másolatát közölte. Az egyikben a BM tavaly áprilisban arról értesítette a háztartási alkalmazottat, hogy vízumkérelmének várhatóan még az elbírálása sem fog elkezdődni 12 hónapon belül a feltorlódott hátralék és a további ellenőrzések szükségessége miatt. Kevesebb mint három héttel később azonban egy másik hivatalos levélben arról értesítették a gyermekfelvigyázót, hogy megkapta a tartózkodási engedélyt, és korlátlan ideig az Egyesült Királyságban maradhat.

Blunkett annak idején elismerte a két levél valódiságát, továbbra is azt állította azonban, hogy nem az ő közbenjárására bírálták el idő előtt és kedvezően a folyamodványt. A The Sunday Times szerint azonban Blunkett egy értekezleten éppen az első értesítést lobogtatva, dühös kirohanásokkal kérte számon a "hasonló kérvények" elbírálásának lassúságát.

Blunkett kért vizsgálatot

Forrás: [origo]
Az utód, Charles Clarke

Az ügyben - Blunkett saját kérésére - független vizsgálat indult, de ennek eredményét az egyébként teljesen világtalan, vakvezető kutyával közlekedő politikus, akinek helyzete az új és újabb vádak nyilvánosságra kerülésével tarthatatlanná várt, már nem várta meg.

A vizsgálóbizottság, amelyet Sir Alan Budd vezetett, eddig azt állapította meg, hogy Blunkett irodája, és a bevándorlási hivatal számos e-mailt váltott a gyermekgondozó vízumügyével kapcsolatban.

A Blunkett körüli magánéleti zűrzavart tovább fokozta, hogy - mint kiderült - valószínűleg tőle származik volt szeretője kétéves kisfia. Ezt a szerdán lemondott volt belügyminiszter sem tagadja, sőt éppen ő próbálja jogi úton sajátjának elismertetni a kisfiút, akihez az édesapát megillető hozzáférési jogokat követel. A könnyeivel küszködő Blunkett, akinek válással végződött házasságából felnőtt fiai vannak, szerda esti nyilatkozatában is utalt arra, hogy magáénak tekinti a kisgyereket, "legkisebb fiamnak" nevezve William Quinnt.

Botránykönyve miatt vesztette el a támogatást

Ugyancsak nem használt kabinetbeli támogatásának éppen szerdán megjelent életrajzi könyve, amelyben több kollégája, köztük Jack Straw külügyminiszter munkáját komoly bírálattal illeti. Hillary Armstrong a kormánypárti képviselők vezetője az alsóházban földhöz vágta Blunkett könyvének egy példányát.

David Davis, a konzervatívok árnyékkormányának belügyminisztere szerint Blunkettnek akkor is le kellett volna mondania, ha semmi köze nem lenne a tartózkodási engedély kiadásának "felgyorsításához". Davis szerint Blunkett lemondásával "tiszteletre méltó módon" járt el.

Blunkett az 1997 óta hatalmon lévő munkáspárti kormány 2001-es újjáválasztása óta töltötte be a belügyminiszteri tisztséget; a poszton elődje éppen Straw volt. Blunkett személyében Tony Blair kormányfő egyik legszorosabb szövetségese távozott a kabinetből. Blair szerda esti nyilatkozatában kijelentette: Blunkett "felemelt fejjel, csorbítatlan politikusi integritással" távozik.

[origo]/MTI