Gibraltár sorsáról tárgyaltak Angliában

Vágólapra másolva!
"Barátságos és alkotó szellemű" megbeszélést folytattak saját értékelésük szerint Spanyolország, Nagy-Britannia és Gibraltár képviselői a brit koronagyarmat feletti háromszáz éve vitatott fennhatóságról.
Vágólapra másolva!

A felek csütörtökön bejeződött kétnapos délkelet-angliai tárgyalása volt az első olyan, amelyen Gibraltár önállóan, s nem - mint 1985 óta mindig - a brit küldöttség részeként jelent meg. A felek kapcsolatban maradnak egymással, és folytatják a munkát" - áll a három tárgyalóküldöttség által elfogadott közös közleményben.

Gibraltár képviselői 2001-ben és 2002-ben bojkottálták a fejük felett zajló spanyol-angol egyeztetést. Peter Caruana, a 30 ezres gyarmat főminisztere az idén márciusi - a szocialisták győzelmével végződött - spanyolországi parlamenti választásokat követően döntött úgy, hogy bekapcsolódik a tárgyalásokba.

Spanyolország 1713-ban, az utrechti szerződéssel mondott le Gibraltárról Nagy-Britannia javára, s azóta próbálja visszaszerezni a parányi terület fölötti fennhatóságot. Spanyolország és Nagy-Britannia 2002-ben megállapodásra jutott a főhatalom közös gyakorlásáról, a gibraltáriak azonban egy véleménynyilvánító népszavazáson egyértelműen jelezték: nincs ínyükre, hogy Spanyolország beleártja magát az ügyeikbe.