Ismét Kijevben békít Solana

Vágólapra másolva!
A Kijevbe érkezett Javier Solanának, az Európai Unió külügyi megbízottjának sem sikerült elmozdítani a tárgyalásokat a holtpontról az ukrán választásokat illentően. A hatórás tárgyalás csak részsikert hozottt, Kucsma elnök beleegyezett a Választási Bizottság tagjai menesztésébe, a választási törvény módosítására is igent mondott, megoldatlan még a kormány menesztésének kérdése. Ukrajnában a vitatott második elnökválasztási forduló eredményét megsemmisítő bírósági ítélet sem vetett véget a válságnak.
Vágólapra másolva!

Nem született megállapodás azon a kerekasztal-tárgyaláson, amelyre ismét Kijevbe érkezett Javier Solana, az Európai Unió külügyi megbízottja, hogy segítse a választások miatt kirobbant válság megoldását. Solanát Jan Kubis, az Európai Biztonsági és Együttműködési Szervezet (EBESZ) főtitkára is elkísérte Kijevbe.

Az EU külügyi megbízottja, és az EBESZ főtitkára Leonyid Kucsma elnök hívására érkezett az ukrán fővárosba. Kucsma ismét kerekasztal-tárgyalásokkal szeretné rávenni a feleket arra, hogy hagyjanak fel a nyílt szembenállással.

Leonyid Kucsma elnök a hatórás tárgyalás befejeztével bejelentette, hogy megegyeztek, hogy megbízatásuk lejárta előtt menesztik Központi Választási Bizottság tagjait és ő maga támogatja az elnökválasztási törvény módosítását, de a kormány menesztéséről nem született megállapodás.

A kerekasztal-tárgyalásokon részt vesz Kucsma mellett Viktor Janukovics megbukott miniszterelnök, a kormánypárt elnökjelöltje, és Viktor Juscsenko, az ellenzéki Mi Ukrajnánk pártszövetség elnökjelöltje. Solana és Kubis mellett Aleksander Kwasniewsky lengyel , Valdas Adamkus litván elnök, valamintz Borisz Grizlov, az orosz duma elnöke.

A tárgyalásokra Kucsma elnök szerint azért van szükség, mert az ukrán legfelsőbb bíróság pénteki döntése óta - amelyben csalások miatt semmisnek nyilvánították az elnökválasztás második fordulóját, és annak megismétlésére kötelezték a feleket - nem csökkent a feszültség a felek között.

Kucsma ugyan hétfőn kijelentette, hogy aláveti magát a bíróság ítéletének, Juscsenko szerint azonban ez nem elég. Az ellenzéki jelölt már vasárnap ultimátumot intézett a kormányzathoz. Juscsenko szerint csak akkor lehet szó tiszta második fordulóról, ha a Janukovics-kormány a néhány nappal ezelőtti bizalmatlansági szavazás eredményének megfelelően tényleg lemond.

Juscsenko e mellett követelte a Központi Választási Bizottság (CVK) teljes lecserélését. Az ellenzéki vezér szerint a CVK a második fordulóban nyíltan segítette Janukovicsot. Juscsenko arra kérte a radát, hogy változtassa meg a választási törvényt, ezzel is csökkentve a december 26-i megismételt második fordulón a csalás lehetőségét.

A Mi Ukrajnénk jelöltje szerint nem szabad megengedni, hogy ez alkalommal is lehessen távollétben szavazni, ugyanis ezt a lehetőséget használták fel leginkább Janukovics hívei a csalásra.