Merényletet terveztek az iraki kormányfő ellen

Vágólapra másolva!
A német rendőrség különleges egységei terroristagyanús személyek lakásait kutatta át Berlinben, Stuttgartban és Augsburgban, három irakit őrizetbe vettek - közölte a német főügyész. Őket azzal gyanúsítják, hogy egy iraki terrorista csoporthoz tartoznak, és merényletet terveztek a Németországban tartózkodó iraki miniszterelnök ellen.
Vágólapra másolva!

A szervezkedésről és a gyanúról először a Der Tagesspiegel berlini napilap szerkesztősége adott hírt. A német főügyész azt mondta, hogy az őrizetbe vett személyeket szombaton vezetik a vizsgálóbíró elé, s részleteket is csak ez után óhajtanak közölni. Az őrizetbe vett irakiak a gyanú szerint Anszár al-Iszlám (Az Iszlám Támogatói) terrorista csoporthoz tartoznak, és merényletet terveztek a Németországban tartózkodó Ijad Allávi iraki miniszterelnök ellen.

A német belső elhárítás információi szerint az Anszár al-Iszlám radikális kurdokat tömörít. Akcióit Észak-Irakból szervezi, és kapcsolatban áll az al-Kaida terrorista szervezettel. Az al-Kaida tagjait bújtatta, cserébe a kurd csoportosulás tagjai kiképzésen vehettek részt Oszama bin Laden szervezetének táboraiban. A szervezet németországi támogatóik számát százra becsülik.

Az Anszár al-Iszlám nevéhez iraki adatok szerint pokolgépes merényletek és gyilkossági kísérletek fűződnek, s ellenzi a nők egyenjogúsítását szolgáló lépéseket: aktivistái lányiskolákat gyújtottak fel, és világiasan öltözködő nőket bántalmaztak.