Semmibe veszik a gyerekek jogait a britek

Vágólapra másolva!
Az indokolatlanul nagy számban bebörtönzött fiatalok miatt bírálta az ENSZ egyik szakértője Nagy-Britanniát. Egy civil szervezet  jelentése szerint az ország alig tesz valamit, hogy a gyerekeket kevesebb sérelem érje, nem lépnek fel a gyerekverések ellen sem.
Vágólapra másolva!

Jaap Doek, az ENSZ gyerekjogokkal foglalkozó bizottságának elnöke keményen bírálta Nagy-Britanniát, miután egy jogvédő szervezet nyilvánosságra hozta jelentését, miszerint az országban sorozatosan megsértik egy sor kérdésben a gyerekek jogait. Ráadásul a kormányzat nem lép fel a jogsértések ellen, az elmúlt években ugyanis semmiféle javulást nem tapasztaltak a vizsgálatot készítő szakemberek - írja a The Independent.

A bírálat egyik fontos eleme, hogy indokolatlanul nagy számban küldenek börtönbe és javító intézetbe fiatalkorúakat. Ráadásul a brit jogvédők szerint csak tavaly 3337 esetben fordult elő, hogy olyanokat is bebörtönöztek, akiket hivatalosan erre - egészségügyi okokból - alkalmatlannak nyilvánítottak. A nevelőintézetekben és börtönökben pedig a fiatalok nagy része külünböző lelki és testi sérüléseket szenved. A jelentés példaként megemlíti annak a két 14 és 15 éves fiatalnak az esetét, akik idén áprilisban illetve augusztusban meghaltak a börtönben.

A jogvédő szervezet tapasztalatai szerint probléma az is, hogy a fiatalok esetében nincs esélyegyenlőség, egy feketének háromszor nagyobb esélye van arra, hogy börtönben végezze, minthogy egyetemre járhasson. Kemény bírálatot kapott a brit bevándorlási hivatal is a nemzetközi szervezettől. Azok a gyerekek ugyanis, akik illegális bevándorlóként, érvényes útlevél és engedélyek nélkül érkeznek az országba, nagy számban kerülnek börtönbe. Ráadásul az elzárás alatt nem gondoskodnak róluk megfelelően.

További probléma, hogy a hatóságok nem lépnek fel a családon belüli erőszak ellen, így mindennaposak az otthoni gyerekverések, a testi fenyítés bevett gyereknevelési módszernek számít a briteknél.

A jogvédők bírálták a hatóságok és a kormányzat tevékenységét azért is, mert nem történt semmiféle előrelépés. Tapasztalataik szerint nem lett jobb a helyzet az utóbbi években, ráaádásul tavaly nőtt is a bebörtönzött gyerekek száma az országban.

Az ENSZ gyerekjogi bizottsága legutóbb 2002-ben vizsgálata a gyerekjogok érvényesülését az országban. A bizottsági elnök szerint azonban az akkor megfogalmazott 78 ajánlás közül, amelyek a gyerekek jogait hivatottak védeni - mindössze 17 pontban tettek lépéseket a brit hatóságok, a többi esetben nem történt semmi azóta sem. Így például továbbra sem büntetik a kiskorúak verését.