Berúgással ünneplik a vizsgák végét az ausztrál diákok

Vágólapra másolva!
Az ausztrál tinédzserek rendszerint berúgással ünneplik a vizsgaidőszak végét. Egy országos felmérés szerint a tinédzserek alkoholfogyasztása riasztó méreteket öltött: a megkérdezettek több mint 90 százaléka 14 éves korától iszik alkoholt.
Vágólapra másolva!

Ausztráliában hagyománnyá vált, hogy a vizsgák befejezését egy héten át tartó bulival ünneplik, elsősorban a tengerparton. A 18 éven aluli fiatalok az ausztrál törvények szerint nem fogyaszthatnak alkoholt, így a tivornyázó tinédzserek régóta problémát okoznak a hatóságoknak.

Egy ausztrál felmérés szerint ugyanis az ausztrál diákok 14 éves koruktól - az első vizsgaünneplő bulitól - kezdve isznak alkoholt, és a 16-17 éveseknek már a 20 százalékuk rendszeresen fogyaszt szeszes italokat. Sőt, a 12 évesek közül is többen bevallották, hogy már fogyasztottak alkoholt otthon, egy barátnál vagy bulin.

Vannak, akik csak az éves tivornyán isznak, akkor viszont jelentős mennyiséget. Az iskola végét ünneplő tinédzserek közül a legtöbbet a tengerparton gyűjtik be a rendőrök, sokan ugyanis egymásra támadnak az alkohol hatására - írta a BBC. Mások pedig ittasan vezetnek a bulik végén.

Két évvel ezelőtt már készült hasonló felmérés és azóta csak rosszabb lett a helyzet. A felmérés során a tinédzserek azzal érveltek, hogy azért fogyasztanak alkoholt, mert könnyű hozzájutni, és mert szerintük az nem ártalmas a szervezetükre. Többen bevallották azt is, hogy az alkohol mellett cigarettáznak és drogot is fogyasztanak, a BBC szerint e két utóbbi használata is az utóbbi években terjedt el jelentősen a tinédzserek körében.