Vérdíjat tűzött ki az olasz Északi Liga

Vágólapra másolva!
Huszonötezer eurós "vérdíjat" tűzött ki az olasz kormánykoalíció részét alkotó jobboldali-populista Északi Liga párt egy benzinkutas gyilkosára. Az áldozat a párt egyik aktivistája volt.
Vágólapra másolva!

Roberto Calderoli, az Északi Ligához tartozó reformügyi miniszter először azt mondta, hogy bárki megkapja ezt az összeget, aki "élve vagy halva" beszolgáltatja a tettest, de a tiltakozások hatására kénytelen volt belátni, hogy egy ilyen vadnyugati stílusú ajánlat "valószínűleg sérti az olasz törvényeket".

Végül az Északi Liga 25 ezer euró segélyt ajánlott fel az áldozat családjának és ugyanekkora összeget a nyomravezetőnek, aki segít elfogni a lombardiai Lecco város közelében csütörtökön hidegvérrel agyonlőtt benzinkutas gyilkosát.

Az áldozat a párt egyik aktivistája volt, és Calderoli szerint "senki sem ölhet meg büntetlenül egy északolaszt". Az ellenzék a miniszter lemondását követeli, mivel elfogadhatatlannak tartja Olaszországban a "vadnyugati bosszúvágyat".

Az olasz baloldal szerint Silvio Berlusconi kormánya kudarcot vallott a rend és közbiztonság területén, a kabinet ígéretei ellenőre nőtt Olaszországban a rablótámadások száma és általában a bűnözési ráta.