Érvénytelenítik az ukrán választásokat

Vágólapra másolva!
Az ukrán parlament rendkívüli ülésén első olvasásban érvénytelennek nyilvánították a választások második fordulóját, mert azon megsértették a választási törvényt. December 12-én azonban egyelőre úgy tűnik, nem ismétlik meg a szavazást, bár az ellenzéki Juscsenko ezt követeli. Az ülésen hozott határozat nem kötelező érvényű. Szombaton egy hetes szünet után ült össze az ukrán parlament az országban fennálló válsághelyzet tárgyalására. Kijevben továbbra is több százezren tüntetnek.
Vágólapra másolva!

Az ukrán parlament szombati rendkívüli ülésén első olvasatban érvénytelenítette az elnökválasztások november 21-ei második fordulóját, mivel azon megsértették a választásra vonatkozó jogszabályokat és nem tükrözi teljes egészében az állampolgárok akaratnyilvánítását. Vlagyimir Litvin házelnök úgy értékelte, hogy az országban "forradalmi helyzet alakult ki". A választások nyomán kialakult válsághelyzet megoldása azonban még várat magára, mert a parlament egyelőre elutasította, hogy december 12-én újból megrendezzék a választások második fordulóját.

A parlamentben igen feszült hangulatban egyenként szavaznak a képviselők a határozattervezet pontjainak javasolt szövegváltozatairól, majd végül még egyszer a teljes szövegről. A szavazást megelőző vita során a Viktor Juscsenkóo ellenzéki elnökjelöltet támogató parlamenti frakciók követelték: a parlament ne ismerje el az elnökválasztás második fordulóját, ismételjék meg a szavazást, és a parlament szavazzon meg bizalmatlansági indítványt a Központi Választási Bizottság ellen. A Viktor Janukovics kormánypárti jelöltet támogató frakciók viszont politikai reform végrehajtását szorgalmazták, és felszólították a parlamentet, ne élezze tovább a helyzetet.

Szombat délelőtt ukrán ellenzéki tüntetők ezrei vonultak a kijevi parlament épületéhez, ahol a rendkívüli ülés kezdődött a válság megoldásáról. A parlament rendkívüli ülésének összehívását előző nap valamennyi parlamenti frakció és csoport vezetője támogatta. A parlament döntése azonban nem kötelező érvényű a központi választási bizottság számára, amely Litvin szerint "már az első fordulóban leadott szavazatok összeszámlálásakor elvesztette hitelét".

Péntek este véget értek a tárgyalások Kijevben, ahol Leonyid Kucsma elnök a tárgyalás után nyilatkozatot olvasott fel. E szerint Victor Juscsenko az ellenzék, és Victor Janukovics a hatalom elnökjelöltje, a Litván házelnök és Kucsma elnök munkacsoportot hoznak létre a válság megoldására. A nyilatkozatban a szemben álló felek ígéretet tettek arra, hogy nem alkalmaznak erőszakot - tájékoztatott az [origo] helyszíni tudósítója, Boczka Károly.

A rivális jelöltek megegyeztek, hogy együtt keresnek megoldást az elnökválasztás utáni válságra, ám Juscsenko később azt nyilatkozta, hogy az ellenzék csak új választásokról hajlandó tárgyalni. Az ellenzéki elnökjelölt azt követeli, hogy december 12-én ismételjék meg a váalsztások második fordulóját.

A kerekasztal-beszélgetésen külföldi politikusok is részt vettek, akik korábban felajánlották, hogy segítenek a válság megoldásában. A nyilatkozat szerint Javier Solana, az Európai Unió kül- és biztonságpolitikai főképviselője, Yan Kubish, az Európai Biztonsági és Együttműködési Szervezet (EBESZ) főtitkára, Alexander Kwasniewski lengyel, Valdas Adamkus litván államfő és Borisz Grizlov, az orosz parlament alsóházának elnöke közvetítőként vesz majd részt a választási eredmény kapcsán kialakult vita megoldásában.

A tárgyalás után Kucsma nem reagált a Donyecki körzet azon fenyegetésére, hogy autonómia-szavazást tartanak, és önállósodnak, amennyiben Juscsenko lesz az elnök. Bár a körzet vezetősége arra bíztatta a többi Janukovicsot támogató területet, hogy csatlakozzanak hozzájuk, egyelőre sehonnan nem érkezett hír arról, hogy más körzetek is autonómiát követelnének maguknak.

Paul Miazga, a Kyiv Post angol nyelvű ukrán napilap főszerkesztő-helyettese szerint a donyeckiek bejelentése sokkal inkább tekinthető a helyi túlbuzgó vezetés magánakciójának, mint tudatosan megtervezett politikai fogásnak. Amennyiben Janukovics támogatná az ötletet valószínűleg elvesztené Kucsma elnök támogatását.

Forrás: [origo]
A rendőrök is a tömeggel szimpatizálnak

A kijevi Koreszpondent című lap azt állítja: birtokába került egy videófelvétel, amelyen Viktor Janukovics kormánypárti jelölt látható, amint a Központi Választási Bizottság elnökével tárgyal a választásokat megelőzően, a duplán leadható szavazatokról. Paul Miazga, arról tájékoztatta az [origo]-t, hogy tudomására jutott: Kucsma elnök hivatalában nagy arányú iratmegsemmisítés folyik.

Kijevben továbbra is több százezren tüntetnek. A város főterének számító Függetlenség téren Juscsenko több százezer híve hallgat koncerteket és beszédeket egy színpad előtt. A hangulat inkább emlékeztet karneválra, mint a választási csalások miatti dühödt politikai tüntetésre. A kemény hideg ellenére a tüntetők kemény magja továbbra is behavazott sátrakban tölti az éjszakát és nem tágít a térről, annak ellenére, hogy a felek már a tárgyalnak a megoldásról.

A tüntetők és a rendőrök között igen jó viszony alakult ki, többen nyíltan a Juscsenkot támogató tömeghez csatlakoztak: narancssárga szalagot - az ellenzéki Mi Ukrajnánk párttömörülés színe - kötöttek a kabátjukra. Többen közülük felmentek Juscsenkoék színpadára, és onnan énekeltek a tömeggel együtt. Az elnöki palota előtt leváltották a rohamrendőröket, akik lassan öt napja őrizték az épületet. Az utóbbi napokban már a tömeg hordott nekik ételt és italt, mert parancsnokaik nem gondoskodtak ellátásukról.