Algériában tárgyal a NATO főtitkára

Vágólapra másolva!
Nem szabad hagyni, hogy a közel-keleti konfliktus megoldatlansága akadálya legyen a NATO és az arab országok szorosabb együttműködésének - mondta csütörtökön Algírban Jaap de Hoop Scheffer, az észak-atlanti szövetség főtitkára.
Vágólapra másolva!

"Túl nagy a tét, túl sok a mindnyájunkat érintő kihívás ahhoz, semhogy hagyjuk leendő együttműködésünket a közel-keleti konfliktus túszává válni" - mondta az algériai fővárosban. Utalt rá beszédében, hogy a közös kihívások egyike a terrorizmus, s kijelentette, hogy Algéria fontos szövetséges a terror elleni harcban.

A Maghreb-ország hadserege nagy tapasztalattal bír e téren, hiszen egy évtizede harcol muzulmán szélsőségesekkel. A főtitkár jelezte, hogy a NATO szívesen merítene Algéria tapasztalataiból. Cserébe kész segíteni az algériai hadsereg korszerűsítését és egyebekben is mélyíteni kapcsolatait az észak-afrikai arab országgal.

Persze az izraeli-palesztin konfliktus megoldása elsődleges fontosságú a térség stabilitása és biztonsága szempontjából - tette hozzá. Bizonyos friss fejlemények derűlátóbbá tették e tekintetben - mondta, de nem nevezte meg e fejleményeket. Diplomaták szerint mindenekelőtt Jasszer Arafat palesztin történelmi vezető két héttel ezelőtt bekövetkezett halálára utalt.

Válaszul a NATO-főtitkár szavaira Abdel-Azíz Belhadem algériai külügyminiszter kijelentette, hogy kormánya szívesen venné, ha a NATO segítséget nyújtana Algériának a katonai kiképzésben, illetve ha hadiipari technológiák átadásával segítené az algériai hadsereg fegyverzetének korszerűsítését.

A NATO főtitkára több országot felkeres a Földközi-tenger térségében, Algéria e körút első állomása. A szövetség erősítené szeretné együttműködését hét földközi-tengeri, illetve észak-afrikai országgal a terrorizmus elleni harcban, a tömegpusztító fegyverek elterjedésének megakadályozásában és egyéb területeken. Az arab világ eddig némi bizalmatlansággal fogadta ezt a közeledést, mert attól tart, hogy az Egyesült Államok, a NATO vezető hatalma a maga szája íze szerint akarja átformálni e térséget.