Kucsma puccsot emleget

Vágólapra másolva!
Kucsma elnök puccsnak nevezte Juscsenkóék tüntetéseit. Az elnök ugyanakkor ismét a tárgyalások megkezdésére szólította fel a feleket. Korábban elterjedt a hír Oroszország beavatkozik az ukrán elnökvitába. Helyi újságírók az [origo]-t úgy tájékoztatták, hogy ma éjjel a megszokottnál jóval több repülőjárat érkezik Kijevbe Moszkvából. A biztonsági szolgálat tagadja, hogy orosz beavatkozás készül..
Vágólapra másolva!

Leonyid Kucsma elnök politikai puccsnak nevezte Juscsenko és az ellenzék tiltakozását a központi választási bizottság hivatalos eredménye ellen. Kucsma egy vezetői értekezleten úgy fogalmazott, hogy Juscsenkóék már a választások előtt puccsra készülődtek. 2A hatóségok urai a helyzetnek Ukrajnában, és nem engednek az erőszaknak vagy a nyomásnak jöjjön bár kívülről, vagy belülről. Kucsma ugyanakkor felszólította a politikai erőket, hogy "azonnal üljenek le a tárgyalóasztalhoz" - tudósít az Interfax hírügynökség

Juscsenko ellenzéki elnökjelölt hívei Kijevben orosz beavatkozástól tartanak. Paul Miazga, a Kyiv Post szerkesztője hiteles forrásokra hivatkozva azt közölte az [origo]-val, hogy szerda éjjel Moszkvából és Oroszország más városaiból összesen tizenhat repülőgép érkezését várják a kijevi városi repülőtérre. Miazga szerint ez "nem lehet véletlen", erre a repülőtérre csak néhány gép érkezik naponta Oroszországból. A helyiek szerint az oroszok a szpeznaz különleges alakulatot küldik rendet teremteni Kijevbe.

Az ukrán Nemzeti Biztonsági Szolgálat tagadja, hogy orosz különleges alakulatokat küldenének az országba. A szolgálat arra szólította fel a médiát, hogy ne közöljenek meg nem erősített forrásból származó pletykákat, mert azok könnyen zavargásokhoz vezethetnek. "Az Ukrajnában jelen lévő katonai alakulatokkal kapcsolatos szabályozás a parlament feladata. Nekik kell jóváhagyni az idegen csapatok belépését az országba" - írta közleményében a szolgálat.

Eközben Janukovics kormánypárti elnökjelölt amnesztiát rendelt el az őt támogató kelet-ukrajnai területek börtöneiben. Az [origo] úgy értesült, hogy ötven, bűnözőkkel megrakott busz tart Kijev felé. A buszon utazók között Janukovics emberei állítólag italt és kábítószert osztottak ki. A Kijevbe érkezett buszokon a milicistákon és a katonákon kívül fekete ruhás emberek is utaznak, Miazga szerint ők lehetnek Janukovics keményvonalas támogatói.

Kelet-Ukrajnából folyamatosan katonákat és milicistákat szállítanak Kijevbe buszokon és helikoptereken. A Kyiv Post újságírói szerkesztőségük ablakából több tucatnyi buszt láttak, amelyek a Leszi Ukrajnkij sugárúton a központi választási bizottság székháza felé tartanak.

A buszok napellenzői le vannak húzva, azonban az újságírók a réseken keresztül katonákat és milicistákat láttak bennük felfegyverkezve, rohamfelszerelésben. Az ukrán 5. televíziócsatornán bejelentették, hogy vérfürdő fenyeget Kijevben.

A Boriszpil repülőtérre helikopteren szállítják a katonákat, sok köztük a kommandós. Ők is kelet-ukrajnaiak. A helikopterekből a katonák teherautókkal indulnak a városközpontba. Tudósítók eddig harminc teherautót számoltak össze. Ugyanakkor jelentés érkezett egy "katonákkal teli nagy gépkocsioszlopról", amely szintén a központ felé tart. A belvárosban teljesen megbénult a közlekedés.

Juscsenko parancsmegtagadásra kéri a katonákat

Juscsenko ellenzéki elnökjelölt az ukránok megvédésére szólította fel a katonákat és a milicistákat. A Mi Ukrajnánk ellenzéki párttömörülés vezetője arra kérte a fegyveres erők parancsnokait, hogy ne engedelmeskedjenek az ukrán nép elleni parancsoknak.

Fotó: MTI
Kijevben egyre több a rendőr és a katona

Juscsenko Vlagyimir Klicsko boxbajnok, Ruslana és Okea Elzy rockzenészek között állva mondott beszédet több százezer ellenzékinek Kijev központjában. "A bűnözők a barikádokra akarnak küldeni titeket. Azok fiai, akik vérzivatarba taszítanak benneteket, nem lesznek ott. Elmenekülnek. De mi veletek maradunk, és új Ukrajnát építünk." - üzente Juscsenko a katonáknak. Az ellenzéki elnökjelölt azt kérte az emberektől, hogy akire fegyvert bíztak, az a haza védelmében használja azt.

Juscsenko ugyanakkor biztosította híveit, hogy a fegyveresek között is vannak támogatóik. "Több ezer váll-lapos, több tucat katonai egység, a belügyminisztérium szerveinek alakulatai közül sokan már a szavukat adták. Ők már az ukránokkal vannak. Az emberek oldalán. Ez minden becsületes ember helye."

A Juscsenkót támogató tömegbe állítólag provokátorok férkőztek. Az ellenzéki Pora-mozgalom internetes lapja, a Znaju! szerint a provokátorok narancs színű ruhákban vegyültek el a tömegben. Hogy felismerjék egymást, és a rendőrök se tévesszék össze őket a Mi Ukrajnánk tüntetőivel, megkülönböztetésül zöld karszalagot hordanak.

A választási hatóság szerint Janukovics nyert, Juscsenko perel

Janukovicsot, a kormány jelöltjét hirdette ki a központi választási bizottság (CVK) szerda este az elnökválasztás győztesének. Szerhij Kivalov, a bizottság elnöke bejelentette: országosan Viktor Janukovics kormányfőre 15 093 691 állampolgár - a szavazók 49,46 százaléka -, míg az ellenzék jelöltjére, Viktor Juscsenkóra 14 222 289 állampolgár - 46,61 százalék - adta le voksát.

Forrás: [origo]
A hatóságok szerint Janukovics a győztes

Történt ez annak ellenére, hogy az Európai Unió Bizottsága figyelmeztette a kijevi hatóságokat: gazdasági szankciókat alkalmaz Ukrajnával szemben, ha ott megsértik a tisztességes választások elveit.

Mint szerdán Brüsszelben José Manuel Durao Barroso, a EU-bizottság elnöke közölte: ha az ukrajnai hatalom nem engedélyezi az elnökválasztás második fordulóján leadott szavazatok újraszámlálását, az Európai Unió felülvizsgálja "politikai és gazdasági kapcsolatait" Ukrajnával. Kárpátalján Viktor Janukovics a szavazatok 40,7 százalékát, Viktor Juscsenko pedig 55 százalékát kapta.

Válaszul a CVK lépésére, beperelte a választási hatóságokat Juscsenko csapata. Az ellenzéki elnökjelölt az ukrán legfőbb bírósághoz fordult. Juscsenkóék azzal vádolják a központi választási irodát, hogy nem tudott elszámolni a távol levő választók szavazócéduláival. Liana Slaposnyikova, a legfőbb bíróság szóvivője közölte az Interfax hírügynökséggel, hogy a testület vizsgálja a vádat.

Juscsenkóék azzal is megvádolták a választási hatóságokat, hogy az előtt hozta nyilvánosságra a végeleges eredményeket, hogy kivizsgálta volna a voksolás kapcsán beérkezett panaszokat.

Az ellenzék nem tárgyal

Nem hajlandó tárgyalni az ukrán ellenzék Leonyid Kucsma leköszönő elnökkel és Viktor Janukovics kormánypárti elnökjelölttel. Leonyid Kucsma elnök szerdán Szentpétervárra utazik. Reggel az ellenzékiek százezer fős tüntetésén Juscsenko kampányfőnöke azt mondta, azért, "hogy az oligarchákkal egyezkedjen".

Forrás: MTI
Az ellenzék Juscsenkót tekinti győztesnek

Később Mikola Tomenko ellenzéki képviselő a Függetlenség téren összegyűlt ellenzékieknek azt mondta: "Hajlandóak vagyunk tárgyalni, de csak arról, hogy Kucsma békésen átadja a hatalmat Juscsenkónak." Kijevben a Függetlenség téren továbbra is százezer ember követel tiszta választásokat. Az emberek narancssárga zászlókat lengetnek - ez az ellenzék kampányszíne.

Ukrajnában vasárnap tartottak elnökválasztást vitatható körülmények között. A voksok közel száz százalékának összeszámolása után a jelenlegi kormányfő, Viktor Janukovics nyert - majdnem háromszázalékos különbséggel. Az ellenzék szerint viszont az oroszbarát kormányoldal elcsalta a szavazást, ezért kedden jelöltjük, Viktor Juscsenko elnöki esküt tett.