A lázadók fegyverraktárrá alakították Fallúdzsát

Vágólapra másolva!
Országos méretű felkeléshez is elegendő mennyiségű fegyvert találtak az iraki szunnita lázadók fő fészkének számító Fallúdzsában az amerikai tengerészgyalogosok a város elfoglalása után; amerikai illetékesek a városnak a fegyverektől való megtisztításával magyarázták az elmenekült polgári lakosság elhúzódó hazatérését.
Vágólapra másolva!

Dan Wilson tengerészgyalogos alezredes szerdán elképesztőnek nevezte a Bagdadtól mintegy ötven kilométerre nyugatra fekvő városban fellelt fegyverek mennyiségét. Jim West tengerészgyalogos őrnagy pedig azt hangoztatta, hogy a megtalált fegyverek mennyisége semmi esetre sem kizárólag Fallúduzsa védelmét szolgálta, hiszen - szavai szerint - országos méretű felkeléshez is elegendő lett volna.

A várost átfésülő tengerészgyalogosok Kalasnyikov gépkarabélyokat, lőszert, páncéltörő gránátokat, tüzérségi gránátokat, nagy kaliberű lövegeket találtak elrejtve a fallúdzsai házakban. A fegyverlerakatok hollétét - mint később felfigyeltek rá - sok esetben a házak falán madzagon lógó tégla jelezte a felkelőknek.

A városba behatoló amerikai és iraki katonák a megtalált fegyverek jó részét a fegyvercsövek elhajlításával tönkretették. Sok fegyverraktárat pedig felrobbantottak, noha a művelet elején még tettek néhány kísérletet a lefoglalt harceszközök tárolására. West megjegyezte, hogy a gerillák mecsetekben is rejtegettek fegyvereket, sőt sírkertekben is földeltek el harceszközöket.

A titkos fegyverraktárak többségét Fallúdzsa déli fedezték fel, mivel a lázadók feltehetően ez irányból várták az ostromot, amelyet az amerikai katonák - az előző hetekben a várostól délre eső területeken történt rajtaütések ellenére - végül északi irányból indítottak meg Fallúdzsa ellen - fűzte hozzá.

A város negyedmilliósra becsült polgári lakosságának többsége még a november eleji ostrom előtt elmenekült, s várhatóan hetekbe telik, mire jelentősebb részük visszatérhet lakóhelyére - mondta Wilson. Az alezredes hangsúlyozta, hogy a sűrűn beépített, mintegy 50 ezer épülettel rendelkező városban nagyon fáradtságos munka a titkos fegyverraktárak megtalálása és a harceszközöktől való megszabadulás. Ezért türelemre intette Fallúdzsa lakosait, mondván előbb biztonságos környezetet kell teremteni hazatérésükhöz.