Veszélyes feladatuk lesz a magyaroknak Irakban

Vágólapra másolva!
A magyar szállítókat lövészek fogják felváltani Irakban a kormány tervei szerint. Mivel NATO-misszióról van szó, a kormány saját hatáskörében dönthet erről, így nem szükséges az ellenzék jóváhagyása. A lövészszázad az Irakba tervezett NATO-kiképzőközpont munkájába vesz majd részt, amely kockázatosabb feladatnak tűnik a jelenleg is ellátott szállítási feladatoknál.
Vágólapra másolva!

Egy százötven főből álló lövészszázadot küldene Irakba a kormány a NATO kiképzőközpontjába - mondta László Boglár kormányszóvivő az [origo]-nak. A bázis tavasz végén, nyár elején kezdi meg működését, így a magyar katonák is csak akkor mennének ki. Arra a kérdésre, hogy milyen feladatokat látnának el a magyar lövészek Irakban, a kormányszóvivő azt felelte, hogy ezt kell elemeznie a honvédelmi miniszternek a kormány döntése előtt.

Az iraki kontingensbe önkéntes alapon válogatják ki a katonákat - jelentette ki László Boglár, aki megjegyezte, hogy a külföldi missziókba, így az iraki szállítózászlóaljba is háromszoros szokott lenni a túljelentkezés.

A 150 fős magyar alakulat adná az iraki hadsereg kiképzésére szolgáló NATO-kiképzőtábor szövetséges katonáinak jelentős részét a londoni The Times szerint. A kiképzőtáborok, a szövetségesekkel együttműködő iraki rendőrök és katonák gyakori célponjai az iraki lázadóknak és terroristáknak, így a vállalt feladat igen kockázatosnak számít, a NATO nehezen talál önkénteseket a feladatra.

Az iraki kiképzőbázis munkájában való részvételről a kormány saját hatáskörében dönthet, mivel a NATO-döntésen alapuló missziókban való részvétel esetén nem kell parlamenti felhatalmazás egy tavalyi alkotmánymódosításnak köszönhetően. Jelenleg egy háromszáz főből álló magyar szállítózászlóalj erősíti a szövetségeseket, azonban a parlament nem hosszabbította meg az év végén lejáró mandátumukat, így haza kell térniük. (A jelenlegi misszió nem NATO-döntésen alapult, így a parlament kétharmados többségének hozzájárulása volt szükséges a kiküldéshez, és a mandátum hosszabításához.)