Egyiptomi katonákat lőttek le izraeliek

Vágólapra másolva!
Csempészeknek nézett, és agyonlőtt három egyiptomi katonát egy izraeli tank az egyiptomi határ közelében. Az egyiptomiakat feltehetően pont fegyvercsempészek lefülelésére rendelték ki a határra. Izrael közölte, ha valóban egyipotmi katonák az áldozatok, akkor sajnálja az esetet.
Vágólapra másolva!

Egy izraeli harckocsi tévedésből tüzet nyitott csütörtök hajnalban az egyiptomi határ közvetlen közelében három egyiptomi katonára, mindhármukat megölve. Az izraeli hadsereg rádiója szerint a páncélos személyzete támadásra készülő palesztin merénylőknek vagy palesztin fegyvercsempészeknek nézte a határ térségében mozgó "gyanús alakokat".

Az incidens abban a térségben történt, ahol a palesztinok számos titkos alagutat építettek, hogy azokon át fegyvereket csempésszenek be Egyiptomból a palesztin területekre. Az izraeli katonák gyakran vívnak tűzpárbajokat itt palesztin fegyvercsempészekkel.

A jelentések nem egyértelműek, hogy a támadás idején a Gázai övezet területén állt-e az izraeli tank, vagy annak közvetlen közelében, de már izraeli területen. Az sem világos, hogy az egyiptomiak saját országuk felségterületén tartózkodtak-e, amikor tüzet nyitottak rájuk. A jelentések többsége szerint a lelőtt egyiptomiak katonák voltak, de egyes beszámolók szerint rendőrök. Az izraeli közszolgálati rádió szerint a szerencsételnül járt egyiptomiakat feltehetőleg pont azért rendelték ki a határ térségébe, hogy lefüleljék a fegyver- vagy drogcsempészeket.

Az izraeli külügyminisztérium szóvivője megerősítette a hírt, és azt is, hogy az izraeli harckocsi legénysége tévedésből tüzelt. "Ha egyiptomi katonák (és nem palesztin fegyvercsempészek) az áldozatok, Izrael sajnálja az incidenst" - mondta. Az izraeli hadsereg a legmagasabb szinten kezdett vizsgálatot az ügyben.

Megfigyelők szerint különösen kényessé teszi az ügyet, hogy Izrael éppen most próbálja rávenni Kairót, működjék közre a Gázai övezet belső rendjének fenntartásában, miután a tervek szerint jövőre kivonják onnan az izraeli erőket. Izrael és Egyiptom 1979-ben kötöt békeszerződést egymással, de a két állam között gyakori a feszültség.