Kivégzett egy iraki sebesültet egy tengerészgyalogos

Vágólapra másolva!
Kivégzett egy hátrahagyott sebesültet egy tengerészgyalogos Fallúdzsában. Az esetre egy tudósító jelentéséből derült fény. A támadó tengerészgyalogosok hátrahagytak néhány sebesült irakit egy mecsetben, hogy a támadás második hullámával érkező katonák lássák el őket. A második szakasz katonái azonban segítség helyett belelőttek a fegyvertelen sebesültekbe. Az ügyben vizsgálatot indítanak. Szakértők szerint lehet, hogy a tengerészgyalogost önvédelemre hivatkozva felmentik.
Vágólapra másolva!

Kivégzett egy hátrahagyott iraki fegyvertelen sebesültet egy tengerészgyalogos Fallúdzsa egyik mecsetében. Az eset még vasárnap történt, de az ügyre csak kedden derült fény, miután a szakasszal együtt lévő Kevin Sites, az NBC operatőre leadta anyagát.

A gyilkosságot az első expedíciós tengerészgyalogos ezred harmadik zászlóaljának katonája követte el. Péntek éjjel a tengerészgyalogosok megostromoltak egy mecsetet, ahol tíz ellenállót megöltek, és ötöt megsebesítettek. A mecsetben Kalasnyikov gépkarabélyokat és rakétagránátokat találtak, tehát a felkelők hadállásnak használták a szent helyet.

Mivel egyik sebesült sem volt életveszélyes állapotban, és a támadást folytatni kellett, a tengerészgyalogosok úgy döntöttek, hogy hátrahagyják a sebesülteket az amerikai támadás következő hullámának, hogy ők lássák el és evakuálják őket. Körülbelül egy nappal később megérkezett a második hullám két szakasza. Az egyik körbevette a mecsetet, a másik pedig benyomult. Sites azt mondta, lövöldözés hallatszott a mecsetből.

Amikor a tengerészgyalogosok kijöttek, a szakaszvezető megkérdezte egyiküket, hogy mi történt. "Emberek voltak bent" - válaszolt az egyik tengerészgyalogos. "Lelőttétek őket?" "Pontosan, uram!" "Fegyveresek voltak?" - kérdezte a tiszt. A tengerészgyalogos válasz helyett csak vállat vont.

Amikor Sites bement a mecsetbe, megtalálta az öt sebesültet, négybe újból belelőttek: egy azonnal meghalt, de hárman még éltek. Egy tengerészgyalogos, aki nem sokkal előtte az arcán sebesült meg, észrevette, hogy az egyik sebesült még lélegzik. "Csak szimulálja, hogy halott, b*** meg!" - kiáltotta, és közvetlen közelről fejbe lőtte az irakit. "Na most már halott!" - mondta aztán.

Sites riportjából az NBC-nél kivágták a lövést. A riport hatására a katonát, aki lelőtte a sebesültet, kiemelték az egységéből. A tengerészgyalogos ellen vizsgálat indult. John Sattler altábornagy, a katona parancsnoka kijelentette, hogy alapos vizsgálatot folytatnak majd az ügyben, hogy kiderítsék: vétett-e a katona a szabályok ellen. "Minden esetben követjük a fegyveres konfliktus törvényeit, és teljes felelősséget várunk el magunktól" - jelentette ki az ügy kapcsán a tábornok.

A BBC News szerint lehetséges, hogy a katonát önvédelem miatt felmentik a vizsgálat során. Fallúdzsában ugyanis egy holttest alá rejtett akna végzett egy tengerészgyalogossal, pont az ő egységéből. Az eljárás során a védők beállíthatják az esetet úgy, hogy a katona azt feltételezte, hogy a sebesült teste alá kibiztosított gránátot helyeztek, és ezért lőtt.