Nem papírtigris az Európai Parlament

Vágólapra másolva!
Az Európai Parlament visszanyerte fennhatóságát és erejét, ami azt jelenti, hogy soha többé nem lehet papírtigrisnek vagy egyszerű csevegő fórumnak tekinteni - mondta az uniós törvényhozás elnöke. A The Guardian értesülése szerint a liberális EP-frakció tervet dolgozott ki az egyéni biztosok visszahívhatóságának megteremtésére.
Vágólapra másolva!
Schröder és Kohl segít Kovácsnak/itthon/20041113schroder.html

Josep Borrell a vezető baloldali brit napilap szombati kiadásának elmondta: az EP az Európai Unión belüli hatalmi egyensúlyt billentette át azzal, hogy szembeszállt az új EU-bizottság összetételére tett javaslattal. A spanyol szocialista politikus szerint egy korszak lezárult és elkezdődött egy új. Vége azoknak az időknek, amikor a kormányok kiadták az utasítást, és az EP-képviselők erre egyszerűen rábólintottak, mondta Borrell, aki szerint az Európai Parlament bebizonyította, hogy képes megváltoztatni a folyamatok irányát. Ezután már soha senki nem mondhatja, hogy a biztosjelöltek meghallgatása puszta formalitás, és mi csak egy papírtigris, vagy egy csevegő klub vagyunk - mondta az európai törvényhozás elnöke.

Borrell szerint a meghallgatásokkal az EP új életet lehelt az EU-ba, amelyet az emberek egyre inkább valamely tőlük eltávolodott, bürokratikus monolitnak látnak. Az elnök azt szeretné, ha az Európai Parlament valós páneurópai testületté válna, amely közvetíti az EU-nak saját polgárai napi gondjait. Az EP nem kívánja magát a brüsszeli bizottság intézményi ellenzékeként meghatározni, tette hozzá.

The Guardian birtokába jutott az Európai Parlament liberális frakciójának jövő héten beterjesztendő határozattervezete, amely az egyes bizottsági biztosok visszahívásának jogával ruházná fel az EP-képviselőket. A tervezet szerint, ha a képviselők kétharmada megszavaz egy bizalmatlansági indítványt valamely egyéni biztos ellen, az arra kötelezi José Manuel Barroso bizottsági elnököt, hogy távozásra szólítsa fel az adott biztost.