Abház ellenzékiek megrohamozták az elnöki palotát

Vágólapra másolva!
Oroszország közbelépéssel fenyegetőzött péntek este, miután Grúziától elszakadt Abháziában az ellenzéki "elnökjelölt" hívei kormányépületeket rohantak le.
Vágólapra másolva!

A moszkvai külügyminisztérium a hatalom erőszakos megragadására tett kísérlettel vádolta Szergej Bagaps aktivistáit. Ezek ugyanis egy többezres gyűlés során áttörték a rendőrkordont, és elfoglalták a szuhumi elnöki palotát, amíg maga Bagaps fel nem szólította fel őket a távozásra.

A helyzet negatív alakulása esetén Oroszország intézkedésekre kényszerül érdekeinek védelmében - közölte Alekszandr Jakovenko orosz külügyi szóvivő, előre Bagapsra hárítva a felelősséget.

A legfelsőbb bíróság győztesnek nyilvánította Bagapsot a Grúziától 1992-93-ben háborúval elszakadt, nemzetközileg el nem ismert Abháziában a múlt hónapban tartott "elnökválasztáson" Raul Hadzsimbával, a régiót támogató Kreml pártfogoltjával szemben.

Hogyan tájékozódik ország - világ híreiről?http://www.equest.hu/ValaszFogad.servlet?azonosito=126462241&userid=1234&userparams=007_03_1_12_2_1_05_04

Vlagyiszlav Ardzinba leköszönő "elnök" új választást rendelt el, szabálytalanságokra hivatkozva. Bagaps és Hadzsimba Moszkvába járult ugyan, de az Igor Ivanov vezette biztonsági tanácsban sem tudták egyezségre bírni őket. Bagaps és Hadzsimba pénteki megbeszélésén sem jutott kompromisszumra. Az előbbi ragaszkodott a beiktatásához, az utóbbi viszont a választás megismétléséhez.

Az elnöki palota körüli zavargások során, amelyeken rendőrök és tüntetők egyaránt a levegőbe lődöztek, egy gellert kapott golyó megsebzett egy nőt Hadzsimba hívei közül. A 78 éves ismert abház nyelvésznő, Tamara Sakril estére meghalt a kórházban az Interfax szerint.

Hazaküldve híveit, Bagaps fogadkozott, hogy mindent megtesz a békés megoldás érdekében. Készséget mutatott akár koalíciós kormány alakítására is Hadzsimbával - de csakis az ő elnöksége alatt.