Kína vizsgálatot ígér atom-tengeralattjáró-ügyben

Vágólapra másolva!
Kínai vezetők gondos vizsgálatot ígérnek, s nem tagadják, hogy a feltételezéseknek megfelelően akár kínai is lehet az az atom-tengeralattjáró, amely egy napja az Okinava-szigetek térségében behatolt Japán felségvizeire - mondta el az incidensről folytatott csütörtöki Pekingi tárgyalásai után Hasimoto Rjutaro volt japán miniszterelnök.
Vágólapra másolva!
Forrás: MTI
Forrás: MTI

Hasimoto idézte Ceng Csing-hung kínai alelnököt és Cao Kang-csuan kínai védelmi minisztert, akik a megbeszéléseken egybehangzóan azt ígérték: "figyelmet fordítanak az ügyre és kivizsgálják a történteket". A két pekingi politikus azt is mondta: "ha tisztázódik a kérdés, a két országnak meg kell vitatnia a történteket". Cao Kang-Csuan pedig arra kérte japán tárgyalópartnerét, hogy a felek "ne fújják fel az ügyet" a jelenleginél nagyobbra.

Eközben a Kelet-kínai-tengeren óránként 20 kilométeres sebességgel a Kínai Népköztársaság felé haladó azonosítatlan tengeralattjárót szorosan követi két japán torpedóromboló és egy R-3S "Orion" típusú tengeralattjáró-elhárító repülőgép. Tokió közölte: amíg csak lehet, folytatják a követését. A titokzatos tengeralattjáró november 10-én érkezett japán felségvizekre, és egyelőre nem tudni, melyik ország zászlaja alatt hajózik.

Hogyan tájékozódik ország - világ híreiről?http://www.equest.hu/ValaszFogad.servlet?azonosito=126462241&userid=1234&userparams=007_03_1_12_2_1_05_04

A kínai külügyminisztérium szóvivője néhány órával korábban még azt mondta, nincs információja arról, hogy tartózkodik-e kínai tengeralattjáró az érintett térségben. A japán haditengerészet ugyanakkor a hangja alapján azonosította a szerinte a Han osztályba tartozó kínai atommeghajtású hajót.